Foto: Starsport.rs ©

Fudbaleri Crvene zvezde po sedmi put uzastopno postali su šampioni u Superligi Srbije, osvojili su i duplu krunu, ali se još uvek pamti da su u Ligi šampiona imali svega bod.

Odmah po završetku prošle sezone, Zvezda je odlučila da se baci na remont tima, doveden je trener Barak Bahar, koji je prvo napravio „čistku“, a onda dovodio igrače koje je želeo, od kojih su poslednji stigli In-Beom Hvang i Šerif Endiaje.

Odmah je bilo jasno da Zvezda nije dobila laku grupu u elitnom takmičenju, jer su sa njom upali Mančester siti, Lajpcig i Jang Bojs. Realna očekivanja su bila da se crveno-beli dobro „pobiju“ za treće mesto sa Jang Bojsom, samim tim realan domet bio je Liga Evrope, a neki su smatrali da čak ni Lajpcig nije nedostižan.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, na kraju je Zvezda imala samo jedan remi, u Beogradu protiv Jang Bojsa, uz pet poraza i gol razliku 7:15. Iako se Zvezda veoma dobro pokazala u nekim utakmicama, čak je vodila i protiv Sitija u Mančesteru, jednostavno odbrana nije bila na vrhunskom nivou, napad to nije mogao da nadoknadi, a škripalo je na više pozicija u timu.

Da Zvezda nije tim kakav se zamišljalo da će biti potvrdila je i pozicija broj dva u Superligi Srbije na kraju jesenjeg dela sezone, pa je Bahar dobio otkaz i na njegovo mesto stigao je Vladan Milojević. Uspeo je Zvezdin „Klark Kent“ da „nađe žicu“ nekim igračima kao što je na primer Endiaje, uspeo je bolje da posloži kockice i stvori bolju atmosferu, što je rezultiralo novim trofejima.

Ipak, sada je vreme i za evropski iskorak. Jasno je koliko je Zvezda dominantna na tlu Srbije, ali treba da pokaže i van okvira naše zemlje koliko je ozbiljan tim. Milojević će dobiti odrešene ruke da kroji tim po svojim merama, a promena će i te kako biti, zapravo one su već počele.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Veliki izazovi za Zvezdinu upravu biće da se zadrže golman Omri Glazer i vezni fudbaler Hvang. Glazer je bio jedan od najboljih golmana u grupnoj fazi Lige šampiona, dok Hvang neko vreme nije uspeo da pronađe pravi ritam, ali je onda počeo da pleše po terenu i to se odrazilo na njegov učinak, pre svega kroz doprinos u napadu.

Dakle, ako njih dvojica odu, biće veoma teško nadoknaditi te gubitke u igračkom smislu. Nije da ne postoje zainteresovane strane za dovođenje Glazera i Hvanga, a biće to ujedno i ispit zrelosti za klub iz Beograda.

Što se odbrane tiče, nedavno je stigla potvrda da su kapiten Aleksandar Dragović i Nemanja Milunović završili svoje epizode na Marakani. Takođe, Kosta Nedeljković je već odavno prodat Aston Vili, dok je zadržan Naser Điga kao očigledno dugogodišnje rešenje na mestu štopera uz Uroša Spajića. Kako sada stvari stoje, deluje da će Zvezda morati da potraži makar po jednog igrača na pozicijama levog i desnog beka, ali i centralnog defanzivca.

PROČITAJTE JOŠ:

Zasad se još ne naziru imena bekova, dok se na mestu štopera pominje Srđan Babić, koji je već bio u Zvezdi, ali trenutno je član Spartaka iz Moskve. U svakom slučaju, crveno-beli su ove sezone u Ligi šampiona dobili potvrdu da bez čvrste odbrane ne mogu da se nadaju velikim uspesima kao što je na primer prolazak u nokaut fazu, makar u Ligi Evrope.

Što se tiče veznog reda, ključno će upravo biti to da li Hvang ostaje ili ne. Gelor Kanga se mnogo puta do sada pokazao kao odličan za domaće prvenstvo, ali u Evropi to nije išlo baš najbolje, a i već je u poznim igračkim godinama. Pored njega ostaće i Marko Stamenić, koji je imao uspona i padova tokom sezone, kao i Srđan Mijailović, koji je veći deo godine proveo na neprirodnoj poziciji – desnom beku.

Dakle, Zvezda treba da potraži i nekog kvalitetnog igrača u veznom redu, možda i dva ako Hvang ode.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Izvesno je da će tim Vladana Milojevića na leto napustiti Osman Bukari, koji će krenuti put MLS lige i nosiće dres Ostina iz Teksasa. Zvezda bi na ime tog transfera trebalo da zaradi sedam miliona evra, ali taj novac treba da uloži u dovođenje igrača sličnih kvaliteta.

Sa druge strane terena, po krilu, Milojević bi mogao da se uzda u Pitera Olajinku, tu je i talentovani Vladimir Lučić kada se oporavi, dok je Mirko Ivanić u napadačkoj liniji već godinama unazad jedan od, ako ne i najbolji i najpouzdaniji igrač Zvezde. Veliko je pitanje i šta će biti sa Žan-Filipom Krasoom, koji je sjajno otvorio sezonu, ali je onda usledio ogroman pad i više ne liči na istog igrača koji je došao na Marakanu.

Neizvestan je i status Endiajea, koga veliki broj navijača nije mogao dugo da smisli, ali se onda razigrao pod Milojevićevim vođstvom, pa bi mogao da dobije poverenje i kao prvi napadač u Ligi šampiona, dok čekamo razvoj Uroša Sremčevića.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

U ovom trenutku deluje da će Zvezda morati da dovede minimum pet ozbiljnih opcija za Ligu šampiona (dva beka, štoper, krilo, vezni), a ne bi čudilo da krene u potragu za još nekim igračima u zavisnosti od toga ko će napustiti Marakanu ovog leta.

Uprava Zvezde je odradila odličan posao kod nekih transfera, pa je od prodaje Jovana Mijatovića, Koste Nedeljkovića, Strahinje Erakovića i verovatno Bukarija zaradila ogroman novac (samo njih četvorica oko 30 miliona), pa sada bar dobar deo toga može da uloži u renoviranje tima i napad na evropske uspehe.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare