Foto: Mika Volkmann / imago sportfotodienst / Profimedia

Šampionski gen u fudbalere Bajera iz Leverkuzena usadio je svemogući Španac Ćabi Alonso. Čak 14 golova postigao je njegov tim u nadoknadi utakmica ove sezone, a pet od pomenutih 14 promenili su ishod susreta.

Poslednji od nestvarnih golova u sudijskoj nadoknadi postigao je Hrvat Josip Stanišić u 97. minutu revanš meča polufinala Lige Evrope.

Fudbaleri Bajera ponovo su u poslednjim sekundama izbegli poraz, a u četvrtak su odigrali nerešeno sa Romom 2:2.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog pobede od 2:0 u prvom meču obezbedili su mesto u finalu takmičenja.

Tako je Leverkuzen stigao i do večnog rekorda nepobedivosti koji sada iznosi 49, pošto je Bajer prestigao Benfiku (48).

Računanje nepobedivih nizova počelo je od formiranja evro-kupova i premijerne sezone Kupa šampiona 1955/56.

Ćabi Alonso
Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader)

Leverkuzen je poslednju utakmicu izgubio 27. maja 2023. od Bohuma (0:3) u poslednjem kolu prvenstva.

Ovaj rekord je na snazi bio čak 59 godina i čini se da će neko baš teško uspeti da ponovi ovo što je Alonso uradio sa Leverkuzenom.

„Znao sam da može da bude problema u revanšu protiv Rome. Gubili smo 2:0, primili dva gola iz situacija koje smo lako dozvolili kada smo skrivili penal, ali ne smemo da zaboravimo da smo sve vreme stvarali šanse. Dopala mi se reakcija posle 0:2 i zaslužili smo da igramo u finalu Lige Evrope. Prošle sezone smo bili blizu, sada smo tu“, rekao je Alonso.

„Vanzemaljci“ su protiv Karabaga pokazali da su spremni na nemoguće. U osmini finala Lige Evrope čak dva puta su se spašavali u nadoknadi, a prvo je u gostima Patrik Šik u 92. minutu sprečio poraz.

Još luđe bilo je tokom revanša, kada je ponovo Šik pogodio u nadoknadi i to dva puta. Gubio je Leverkuzen sve do 93. minuta, posle kog je Čeh postigao dva gola.

Sve je još luđe bilo u Bundesligi, gde se Leverkuzen u vezanim duelima čuvao tokom nadoknade.

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Prvo je Josip Stanišić u 97. minutu poravnao rezultat protiv Borusije (1:1), da bi Robert Andrih protiv Štutgarta izjednačio u 96. minutu (2:2).

Još jedan takav slučaj došao je protiv Rome, a u finalu Lige Evrope Bajer će igrati protiv Atalante.

Bajer Leverkuzen je već obezbedio titulu u Bundesligi, a 25. maja u finalu Kupa Nemačke igraće sa Kajzerslauternom.

„Srećni smo što smo izborili finale Lige Evrope. Igraćemo dva finala za sedam dana. Još imamo šansu da osvojimo trofej, a moji momci zaslužuju sva tri trofeja. Atalanta je sa Gasperinijem već godinama veoma organizovan tim. Biće pravi izazov i pravo finale“, istakao je Alonso.

Ćabi Alonso je zbog toga postao najtraženije ime u svetu fudbala, ali je mnoge iznenadila njegova odluka da, uprkos mogućnosti da sedne na klupu Liverpula ili Bajerna iz Minhena, odlučio da ostane u Leverkuzenu.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Vredi pomenuti i igrače koji su doveli do ovog velikog uspeha Leverkuzen. Prvi koji se izdvaja jeste mladi vezista Florijan Virc, koji je izrastao u pravog vođu tima. Veliku ulogu u igri i Alonsovom sistemu imaju i ving-bekovi Alehandro Grimaldo i Džeremi Frimpong, dok kao zadnji vezni operiše Granit Džaka. U napadu su veoma efikasni Patrik Šik i Viktor Bonifejs, dok je na golu Lukas Hradecki bez premca.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Zagrevanje za EURO 2024, Zoran Filipović epizoda 2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar