Foto: TANJUG/AP Photo/Matthias Schrader

Fudbaleri Borusije pobedili su Pari Sen Žermen u prvom meču polufinala Lige šampiona sa 1:0 na svom stadionu u Dortmundu.

Fantastičan fudbal gledali smo na krcatom Vestfalenu čije su tribine i pre meča bile „naelektrisane“ i davale su od starta energiju svojim igračima.

PROČITAJTE JOŠ:

Borusija je imala više odličnih šansi da još neki put zatrese mrežu PSŽ-a, u drugim situacijama je neshvatljive promašaje imao i pariski tim, dok je u nekim akcijama sreća potpuno okrenula leđa „svecima“.

Zato će svoju fortunu morati da traže u revanšu na Parku prinčeva, pošto je jedan gol Niklasa Fulkruga iz prvog poluvremena bio dovoljan za prvi polufinalni meč.

Prvo poluvreme proteklo je u boljoj i konkretnijoj igri Borusije. Domaćin je delovao kao da više zna šta će sa loptom i u kom trenutku.

PSŽ je samo u nekim momentima pokazivao koliko opasan može da bude na individualni kvalitet kada pritisne, ali se videlo da mu fali prostor i igra u trku i brzini da bi nešto napravio.

Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Borusija se nije uvek branila tokom prvih 45 minuta, izlazila je napred kad god se ukazivala prilika i radila ono što bi više odgovaralo njenom rivalu – igrala u brzoj tranziciji.

U sporim uvodnim minutima, njeni prvi napadi su išli uglavnom preko Džejdona Sanča na desnoj strani, PSŽ se oslobodio i počeo da igra kompaktnije posle desetak minuta.

Osman Dembele je u 11. minutu prvi probao da zapreti šutem sa distance i nije bio precizan, a prvu veliku šansu propustila je Borusija.

Sančo je uzeo loptu Nunu Mendešu i prosledio je desno za Julijana Branta, koji je vratio ka sredini gde je natrčavao Marsel Sabicer.

Foto: TANJUG/AP Photo/Martin Meissner

Sabicer je iskosa gađao u bliži ugao koji je Đanluiđi Donaruma dobro zatvorio i u 13. minutu spasao svoj gol. Ako se izuzme sudar Sabicera i Lukasa Ernandeza posle kog je Lukas pao na zemlju u tuđem šesnaestercu krvavih usta, do 36. minuta nije bilo mnogo uzbuđenja.

A u 36. minutu je Niko Šloterbek pokazao da je Borusiji falio samo jedan dobar pas „a la Toni Kros“ ili u stilu Luke Modrića da se dođe do gola.

Šloterbek je poslao dugu loptu Fulkrugu, ovaj je izbegao ofsajd zamku i po zemlji zakucao loptu u mrežu, te je Borusija posle 36 minuta vodila 1:0.

U 44. minutu je mogla da duplira prednost, da je Sabicer sa desetak metara bio precizniji i da mu Donaruma opet nije odbranio neometani šut.

Foto: TANJUG/AP Photo/Martin Meissner

Bredli Barkola je možda minut kasnije pritisnuo golmana Borusije Gregora Kobela pred njegovim golom i malo je falilo da mu napravi problem i oduzme loptu.

To nije uradio, pa je na poluvremenu rezultat ostao 1:0 za „milionere“. Barkola je prvi šutirao u nastavku, a Adejemi i Sančo su u kontri mogli i bolje da zastraše PSŽ.

Sančo se okliznuo posle preciznog pasa Adejemija i prošao mu je voz da šutira iz dobre situacije. Usledilo je nekoliko minuta „terora“ u režiji „svetaca“.

Foto: TANJUG/AP Photo/Martin Meissner

Kilijan Mbape i Ašraf Hakimi su u razmaku od petnaestak sekundi u 51. minutu pogađali stative. Mbape je samom sebi stvorio prostor i gađao dalji ugao, a Hakimiju je loptu u nastavku iste akcije doturio Barkola.

Tri minuta kasnije Mbape je opet bio u šansi, a pet minuta kasnije i Fabijan Ruiz. Dobio je sjajnu loptu sa boka i izašao sam pred Kobela i u trku glavom gađao pored gola.

Fulkrug je u 60. minutu promašio zicer posle fantastičnog prodora Sanča po desnom krilu. Džejdon je probio sa strane i poslužio saigrača na sedam, osam metara od gola, što Fulkrug nije znao da iskoristi.

Foto: TANJUG/AP Photo/Martin Meissner

Ijan Matsen je u 66. minutu izveo slobodnjak sa levog krila i pronašao je nebranjenog Fulkruga otprilike na daljini penala i Niklas je opet promašio, ovog puta glavom.

Dembele je u 72. minutu dobio na tacni gol od Mbapea, koji je kroz trojicu „bocnuo“ loptu i spojio saigrača sa golom. Ipak, pitao se i Kobel koji je skinuo zicer igraču PSŽ-a.

Dembele je promašio i idealnu šansu u 82. minutu kada mu je Hakimi poslao povratnu na oko 11 metara i Osman je opet probao da ubije neku pticu iznad Kobelove prečke.

Foto: TANJUG/AP Photo/Matthias Schrader

Vitinja je ubrzo nakon toga probao, da bi na drugoj strani Markinjos u poslednjem trenutku uklizavanjem sprečio šut i verovatno gol Branta, dok je Marko Rojs u nastavku akcije promašio glavom iz prvog kontakta sa loptom.

Od tog trenutka do kraja je energija obe ekipe malo opala i momci iz Borusije su se trudili da ubiju ritam.

Tejlor je signalizirao da se posle 90. igraju još četiri minuta, „milioneri“ su se povukli i završili posao u odbrani kako treba, pa sa 1:0 idu u Pariz na revanš naredne nedelje u utorak od 21 sat.

Borusija Dortmund – PSŽ 1:0 (1:0)

(Fulkrug 36)

Stadion: Signal Iduna Park, Glavni sudija: Entoni Tejlor

Borusija Dortmund: Kobel – Humels, Šloterbek, Matsen, Rijerson – Džan, Sabicer – Adejemi, Brant, Sančo – Fulkrug; Trener: Edin Terzić;

PSŽ: Donaruma – Mendeš, Lukas Ernandez, Markinjos, Hakimi – Zair-Emeri, Vitinja, Ruiz – Barkola, Dembele, Mbape; Trener: Luis Enrike;

Borusija Dortmund - PSŽ 1:0 (1:0)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar