Foto: TANJUG/AP Photo/Joan Monfort

Fudbalski klub Barselona već dugo ne stoji na stabilnim nogama, a nekako je utisak da se s pravom više priča o problemima i skandalima, nego o rezultatima koje beleži.

Poslednji u nizu skandala dogodio se kada je španska policija pretresla prostorije Fudbalskog saveza Španije u sklopu sudske istrage o navodnoj višegodišnjoj isplati više od sedam miliona evra, koje je Barselona platila potpredsedniku Sudijskog komiteta Hoseu Mariji Enrikesu Negreiri.

Policija je saopštila da se radi o kancelarijama u sedištu Saveza u blizini Madrida, da nije bilo hapšenja i da postupa po nalogu sudije koji istražuje slučaj.

PROČITAJTE JOŠ:

Državni tužioci su u martu optužili Barselonu za korupciju u sportu, lažno upravljanje i falsifikovanje dokumentacije. Tužioci su naveli da je Barselona platila bivšem fudbalskom sudiji Hoseu Mariji Enrikesu Negreiri 7,3 miliona evra.

Negreira je bio član Sudijskog komiteta od 1994. do 2018. godine, a isplate su izvršene između 2001. i 2018. godine.

Barselona je, očekivano, demantovala optužbe i sukob interesa, pa je saopštila da je platila tehničke izveštaje o sudijama, ali da nikada nije pokušala da utiče na njihove odluke na utakmicama u španskom prvenstvu.

Ostaje da se vidi šta će biti sa celim slučajem, a ukoliko se neke optužbe dokažu, Barselona može da bude suspendovana ne samo iz evropskih takmičenja, nego i iz španskih. Tako nešto je malo verovatno, ali ipak moguće, s obzirom da nekada izgleda kao da problemima Katalonaca nema kraja, ali za to su uglavnom sami krivi.

Velika drama sa Barselonom bila je i pred sam početak sezone, kada je klub jedva uspeo da registruje sve igrače i neka od velikih letnjih pojačanja. Nekoliko dana pred početak lige, Barselona je imala svega 13 registrovanih igrača, ali je na kraju uspela da sredi papirologiju, te zaigra u punom sastavu.

Tokom leta Barselona se zbog kršenja finansijskog fer-pleja suočila i sa kaznom od 500.000 evra, pošto je katalonski klub u svoje prihode stavio profit od prodaje nematerijalnih sredstava.

PROČITAJTE JOŠ:

To nije bila velika novčana kazna, ali kakva god da je, ne pomaže ugledu kluba, pogotovo ako znate sve ostalo loše što se dešava u okviru istog.

Imala je Barselona u bliskoj prošlosti i problema sa sponzorima, a ono što je bizarno jeste da je usred svega lošeg odlučila da gradi potpuno novi stadion, koji košta više milijardi.

Ni transfer politika kluba nije blistava u poslednjih nekoliko godina.

Poslednji u nizu transfer promašaja bio je Osman Dembele, koji je došao za 135 miliona evra, a prodat je PSŽ-u za 50.

Pre njega greške su napravljene i sa Filipeom Kutinjom i Antoanom Grizmanom. Brazilac je doveden za 135 miliona iz Intera, a nakon serije pozajmica, otišao je prošlog leta u Aston Vilu za 20 miliona.

Francuski ofanzivac je dres Atletika zamenio za Barselonin pre četiri godine za 120 miliona evra, da bi posle pozajmice njegov povratak u Atletiko ozvaničen za 20 miliona.

Samo na pomenuta tri transfera, katalonski gigant je ostao u minusu 300 miliona što je i dovelo do neprijatne situacije, jer zarada ne odgovara potrošnji koju je liga postavila kao limit.

Kada je reč o transferima, ne možemo da ne spomenemo i neke od legendi kluba, koje nisu mogle da ostanu upravo zbog loših finansija i poslovanja. Prvi među njima je Lionel Mesi, koji je praktično bio primoran da ode u PSŽ, a onda ove godine nije ni mogao da se vrati, opet iz sličnih razloga, iako je on bio otvoren za tu ideju. Tu su i primeri Đordija Albe i Serhija Buskeca…

Stalno povređen, Dembele; Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

„Mesiju je prethodna uprava Barselone ostala dužna i mojim povratkom na mesto predsednika počeli smo sa isplatom tih dugovanja. Vodimo računa o tome. Plaćamo dug Mesiju već dve godine, to ćemo da radimo sve do 2025. godine“, rekao je Đoan Laporta, predsednik Barselone u julu ove godine.

Stanje u fudbalskom klubu odrazilo se i na košarkaški, koji je takođe pred novu sezonu morao da smanji budžet, što je bio glavni razlog za odlazak Nikole Mirotića, jednog od najboljih krilnih igrača u Evropi.

Što se tiče rezultata, uspeha i same igre na terenu, Barselona ne izgleda toliko loše, pogotovo od kada se smirila situacija sa trenerom, pa je sada Ćavijevo mesto sigurno na duže staze.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Katalonci su podigli titulu u Španiji prošle sezone, osvojili su i Superkup Španije, ali trofeja Lige šampiona nema ni na vidiku još od sezone 2014/15.

Robert Levandovski, Rafinja i Žoao Kanselo predvodnici su novog tima, tu su i Ilkaj Gundogan i „preporođeni“ Žoao Feliks, ali i mladi talenti poput Gavija, Pedrija, Laminea Jamala…

Sudeći po onome što vidimo na papiru, kada je reč o timu, Barselona ima svetlu budućnost, ali ništa veliko neće biti moguće ako se ne sredi situacija u klubu i sa upravom, koja definitivno mora da donosi bolje odluke, ukoliko ne želi da klub zaista padne na niske grane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar