Foto: Mika Volkmann / imago sportfotodienst / Profimedia

Heroj i čovek koga će Bergamo i Atalanta uvek pamtiti jeste - Ademola Lukman, momak koji je postigao het-trik u finalu Lige Evrope protiv Leverkuzena.

Atalanta je slavila sa 3:0 i sva tri gola postigao je nigerijski reprezentativac koji ima i engleski pasoš.

Sin nigerijskih roditelja, odrastao je u londonskoj oblasti Vandsvort, poznatoj između ostalog i po najvećem gradskom zatvoru u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva.

PROČITAJTE JOŠ

“Uvek te prati taj život u uskraćenom području. Kad bih se kući vraćao sa fudbala, znao sam da nema hrane na stolu, pa bih jeo kod prijatelja. Nisam mogao da odem kod majke u sobu i pitam: ‘Mama, zašto nema hrane?’ Uvek je radila, poslove čistačice. Otac je još radio u Nigeriji. Kada majke nije bilo starija sestra bi me čuvala”, pričao je nekada Lukman u dokumentarcu “Južno od reke”.

Nestvarni Ademola Lukman bio je precizan u 12, 16. i 75. minutu, a odbrana Bajera nije pronašla način da ga zaustavi.

Lukman je postao prvi fudbaler u istoriji koji je postigao tri gola u finalu Lige Evrope/UEFA Kupa otkad se u finalu igra jedna utakmica.

Nigerijac je prvi gol dao u 12. minutu posle dodavanja Davidea Zapakoste, a drugi posle prelepog soloprodora u 26.

Treći gol je dao u 75. minutu posle asistencije saigrača iz napada Đanluke Skamake, te je tako obezbedio prvi evropski trofej italijanskom timu.

Uopšte, ovo je bio drugi trofej koji je Atalanta osvojila u istoriji, pošto je pre toga slavila samo 1963. posle finala Kupa Italije.

Lukman je ove sezone dres Atalante nosio na 43 utakmice, postigao je 15 golova i uz to dodao i osam asistencija.

Trenutno ima 26 godina, a karijeru je počeo u Čarltonu čije je sve mlađe kategorije prošao.

Usledio je zatim odlazak 2017. godine u Everton za 8,8 miliona evra, ali sve do 2022. nije ispunio svoj puni potencijal.

Naime, mučio se u dresu „karamela“, nije bio među prvotimcima često i u momentima kada je dobijao šansu, nije uspevao da je iskoristi.

Zbog toga je već u januaru 2018. otišao na pozajmicu u Lajpcig, koji ga je narednog leta otkupio za 18 miliona evra.

Odigrao je svega 11 ligaških mečeva zatim u Nemačkoj, a nije se upisao u strelce. Ipak, neko vreme je provodio i na pozajmicama, a bio je i u Fulamu tokom sezone 2020/21, gde je delio svlačionicu sa Aleksandrom Mitrovićem.

Svoj put u Premijer ligi i engleskom fudbalu, Lukman završava u Lesteru, a 2022. godine je prešao u Atalantu, gde je pod vođstvom trenera Đan Pjera Gasperinija izrastao u sjajnog fudbalera.

„Poslednjih par godina, klub i trener su me podržavali, dobijao sam minutažu. To mi je pomoglo da podignem svoju igru na viši nivo. Naši prvi razgovori naterali su me da gledam fudbal na drugačiji način. Učinio mi ga je jednostavnijim u smislu onoga što je očekivao od mene. Zbog toga gledam i igram fudbal u drugačijem svetlu. Veoma sam mu zahvalan“, naveo je Lukman.

Nasmejao se potom Lukman na konstataciju italijanskog novinara da jednog dana ulica u Bergamu može da bude nazvana po njemu.

„Osećam podršku navijača od prvog trenutka i dolaska u Bergamo. Grad mi daje osećaj smirenosti. To je veoma miran i opušten grad i to mi je mnogo pomoglo u mom stilu života. Koncentrisan sam na važne stvari“, dodao je Lukman.

Iako je igrao u mlađim kategorijama Engleske (U19, U20, U21), Lukman je odlučio da nastupa za selekciju Nigerije. Debitovao je 25. marta 2022. godine, a na 21 meču je postigao šest golova.

BONUS VIDEO Gol Pavlovića protiv LASK

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar