Foto: Josep LAGO / AFP / Profimedia

I ova sezona Evrolige polako dobija epilog, a čini se da smo više nego ikada novih zvezda dobili upravo ove godine. Samo neka od imena koja su postala zvučna ove sezone su: Kinan Evans, Čima Moneke, Džoš Nibo...

Neki od njih su dugoročnim ugovorom povezani sa svojim timom, ali postoji i veliki broj košarkaša koji će postati slobodni agenti na kraju sezone.

Mi smo za vas izdvojili Top 10 igrača koji će imati priliku da pređu u novu sredinu ili možda samo za obnovu ugovora koji će isteći na leto.

PROČITAJTE JOŠ

Najzvučnija imena su svakako, možda i dva najbolja košarkaša u Evropi, Majk Džejms i Šejn Larkin.

Plejmejker Efesa ove sezone pre poslednjeg meča beleži 17,2 poena uz 5,1 asistenciju, dok favorit za MVP titulu ima učinak od 18,7 poena i 4,9 asistencija.

Šejn Larkin, KK Efes, KK Partizan
Šejn Larkin, KK Efes, KK Partizan; Foto: Starsport.rs

Malo je verovatno da će Džejms napustiti Kneževinu s obzirom na status koji ima tamo. Od 2021. godine brani boje Monaka i osim epizodne uloge u NBA ligi u tom periodu je apsolutno najbolji igrač tima.

S druge strane Larkin je ove sezone ostao bez Vasilija Micića (otišao u NBA) i na startu sezone videlo se da mu je nedostajao, ali kako je dolazio kraj Efes je naučio da igra bez njega i samim tim je igra omalenog beka bila sve bolja.

Još jedan bek koji je zablistao ove sezone, u dresu Žalgirisa, jeste Kinan Evans. Bivši igrač Igokee prvi je strelac Litvanaca sa 17,4 poena u proseku i prema navodima grčkih medija, Amerikanac je sve već dogovorio sa Olimpijakosom.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

MVP prvih pet kola sigurno je bio Tornike Šengelija, krilni košarkaš Virtusa. Napravio je pravi bum u Evroligi sa Italijanima, ali loš kraj sezone može da utiče na njegovu vrednost. Ipak, statistika od 14,8 poena i 5,5 skokova svakako je za respekt.

Džoš Nibo u ovoj čudnoj sezoni za Makabi, koji je domaće utakmice igrao u Pioniru, jedan je od otkrovenja i postao je jedan od najbolji centara u ligi.

Strašan atleta je Amerikanac i upravo mu zakucavanja donose najveći broj poena (11). Nibo je velika želja Fenerbahčea koji već ima nekoliko sjajnih igrača na toj poziciji.

Na ovoj listi nalaze se i dva srpska igrača – Nikola Kalinić i Vanja Marinković.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Svakom navijaču Crvene zvezde teško je pao odlazak Kalinića posle još jedne triple krune i maltene da nema pristalice šestostrukog prvaka ABA lige koji ne želi da se srpski reprezentativac ponovo vrati na Mali Kalemegdan.

To bi moglo da se dogodi ovog leta, jer prema informacijama specijalizovanog košarkaškog portala „Encestando“, Kalinić i Zvezda pregovaraju o ponovnoj saradnji.

Ova priča je u direktnoj vezi sa igračem koji je projektovan da zameni Subotičana u Barseloni. Radi se o Semiju Odželeju koji će najverovatnije napustiti Valensiju na kraju sezone, pogotovo ako klub ne bude uspeo da dobije produženi ostanak u Evroligi.

S druge strane Marinković igra najbolju košarku u karijeri i jedan je od najbitnijih šrafova u ekipi Duška Ivanovića. Povratak Marinkovića u Partizan žele navijači crno-belih, a kako i ne, pošto bek reprezentacije Srbije ove sezone prosečno za 25,5 minuta 10,7 poena uz šut za tri od 37 odsto.

Vanja Marinković Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Sudbina Maria Hezonje, krila Reala, još uvek je nepoznata i možda je najveća misterija od svih. Španci kažu da ide u Panatinaikos, drugi da se vraća u NBA, treći da se sprema za dolazak u Partizan. Svakako, ko god bude došao do njegovog potpisa dobiće jednog od najboljih igrača Evrolige.

NE PROPUSTITE

Poslednja imena, od mnogih, koja će biti zanimljiva evropskim klubovima su Ife Lundberg, plej Virtusa, i Džejms Naneli, bek Partizana. Obojica imaju sjajne sezone, a baš je Lundberg odlućio direktan duel Partizana i Virtusa.

Tada je u Bolonji trojkom zapečatio sudbinu Naneliju i Partizanu, kome bi ta pobeda značila za plasman u plej-in.

Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Top 10 slobodnih igrača Evrolige

1. Majk Džejms (Monako)

2. Šejn Larkin (Efes)

3. Kinan Evans (Žalgiris)

4. Tornike Šengelija (Virtus)

5. Džoš Nibo (Makabi)

6. Nikola Kalinić (Barselona)

7. Vanja Marinković (Baskonija)

8. Mario Hezonja (Real Madrid)

9. Ife Lundberg (Virtus)

10. Džejms Naneli (Partizan)


BONUS VIDEO Sjajni Jokić vodio Denver do pobede nad Lejkersima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar