Foto: Stefanos Kyriazis / Zuma Press / Profimedia, Stefanos Kyriazis/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia, Ricardo Larreina / imago sportfotodienst / Profimedia

U sredu uveče svaki pravi ljubitelj sporta, preciznije fudbala i košarke, nije mogao da se odluči šta će pre da prati - polufinale Lige šampiona ili četvrtfinale Evrolige.

Da krenemo od fudbala. Real Madrid je na svom terenu ugostio Bajern Minhen, nakon 2:2 u prvom meču u Nemačkoj.

Dan ranije Borusija je iznenadila PSŽ i sa 2:0 u ukupno skoru prošla dalje, dok je Real u sredu dobio neočekivanog heroja (ako zanemarimo greške sudija).

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon prvog poluvremena bez golova, Alfonso Dejvis je u 68. minutu imao trenutak inspiracije, te je zatresao mrežu Andrija Lunjina za 0:1. Samo nekoliko minuta kasnije tresla se i mreža Bajerna, ali je gol poništen zbog očiglednog faula u napadu Naća Fernandeza nad Džošuom Kimihom.

Međutim, Real je opet pokazao zašto je kao mačka sa devet života, dok je Karlo Ančeloti još jednom pokazao zašto je trenerski mag. U 81. minutu napadač Hoselu je zamenio Federika Valverdea na terenu, a verovatno ni sam nije sanjao da će postati heroj, koji će ostati upamćen baš po ovom duelu.

Prvo je iskusni 34-godišnji Španac sjajno reagovao posle odbitka u šesnaestercu Bajerna u 88. minutu. Pre toga je Vinisijus Žunior šutirao, Manuelu Nojeru je ispala lopta, a Hoselu je to kaznio. Mnogi su tada već videli produžetke, ali Hoselu je razmišljao drugačije.

Izbegao je ofsajd u prvom minutu nadoknade vremena, sjajno reagovao posle asistencije Antonija Ridigera i zatresao mrežu Bajerna po drugi put za potpuni preokret.

S druge strane, trener Tomas Tuhel i ostali članovi Bajerna bili su u neverici, a sve se dodatno zakuvalo kada je u dubokoj nadoknadi poništen gol Bavaraca zbog greške linijskog sudije, ali to je neka druga priča.

Na kraju utakmice Hoselu je samo kleknuo na travu i zaplakao.

Pre 12 godina Hoselu je preko društvenih mreža tražio link za gledanje Reale utakmice, a sada je bio glavni akter polufinala Lige šampiona.

Pre dve godine Hoselu je išao u Pariz kako bi bodrio Realu u finalu elitnog takmičenja, a sada će i sam biti deo njega kao igrač.

Prošle sezone Hoselu je sa Espanjolom ispao iz lige, a onda ga je Real doveo na pozajmicu s pravom otkupa za 1,5 miliona evra i niko nije mogao da predvidi ovakvu priču.

Još mnogo toga povezuje Hoselua i Real, a ovo je samo još jedan primer da život piše romane.

Sad malo da se prebacimo na košarku.

U sredu uveče u terminima od 19 i 21 sat odigrane su dve majstorice. Najpre Monako i Fenerbahče, a onda Barselona i Olimpijakos.

Pre srede nikada se u 19 mečeva nije dogodilo da gosti dobiju majstoricu u plej-ofu Evrolige. Tradicija se promenila, a Fenerbahče i Olimpijakos su se pobrinuli za to.

PROČITAJTE JOŠ:

Turski tim pobedio je Monako u gostima nakon produžetka sa 79:80, a heroj je bio Nik Kalates. To je već samo po sebi nešto što je malo ko očekivao, a ono što je tek čudno jeste način na koji je grčki plejmejker rešio utakmicu – sa dve trojke.

Bilo je 77:74 za Monako, kada je lopta bila kod Marka Gudurića, usledio je prodor i pas za Kalatesa koji je iz kornera bio siguran za izjednačenje. Monako je potom poveo sa 79:77, ali je Kalates opet ostao sam na trojci i ovog puta sa druge pozicije pogodio za 79:80, odnosno konačan rezultat.

Kalates nikada nije bio kvalitetan šuter za tri poena, ali kako je stario tako je i taj deo igre sve sigurniji. Više se ne libi da potegne kad je sam, pa makar i promašivao u serijama. Zanimljivo je da je pre dva najvažnija šuta imao tek 1/8 za tri, što dovoljno govori o njegovom samopouzdanju.

A gde je heroj, tu je i tragičar. Ovoga puta za Monako je to bio Eli Okobo, koji je promašio šut, odnosno trojku za pobedu u regularnom delu, a onda je izgubio loptu u poslednjem napadu u produžetku. Čudno je da Majk Džejms nije rešavao te napade ili makar jedan, ali to je već neka druga priča.

Koliko je Kalates bio važan u ovoj seriji govori i podatak da je u proseku na pet mečeva imao 11,2 poena uz 4,5 skokova i pet asistencija. Pored toga imao je i 57,1% za dva, 50% za tri uz prosečan indeks 15. Igrao je i sjajnu odbranu na Džejmsu tokom čitave serije, a onda je dodao dve trešnjice (dve trojke) na vrh torte.

Fenerbahče će na Fajnal-foru igrati protiv Panatinaikosa u Berlinu.

U poslednjem meču četvrtfinala, Olimpijakos je sa 59:63 pobedio Barselonu u Španiji i sa 3-2 u seriji prošao na Fajnal-for, gde će igrati protiv Real Madrida.

Istina je da su srpski igrači Nikola Milutinov i Filip Petrušev imali veoma važne uloge u ovoj seriji i pobedama Olimpijakosa, ali „iks-faktor“ bio je Šakil Mekisik.

Milutinov je u petom meču imao po 10 poena i skokova za indeks 26, Petrušev se više isticao u nekim prethodnim duelima sa Barselonom, ali Mekisik je u poslednja dva bio čovek odluke (uz Kostasa Papanikolaua).

Američki bek imao je 12 poena u petom meču, ali je devet ubacio u poslednjoj deonici, te je inicirao pobedničku seriju Olimpijakosa i preokret. Pogodio je Mekisik dve trojke, koje mu inače nisu baš najjače oružje, ali se nije uplašio da ih potegne kada je bilo gusto.

Tačku na i stavio je Papanikolau trojkom i ukradenom loptom, a pomogao je i Ajzea Kenan sa pogođenim penalima u završnici.

Ne treba zaboraviti da je Mekisik i u četvrtom meču bio najbolji, pošto je tada upisao 21 poen uz šest skokova, a imao je i po dve asistencije i ukradene lopte.

Tako je Mekisik od sebe napravio neočekivanog heroja i poslao Olimpijakos na treći uzastopni Fajnal-for.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar