Foto: Starsport / Dimitrije Vasiljevic

Dvejn Vašington nalazi se u SAD-u gde se u dresu Šarlot Hornetsa sprema za novu NBA sezonu.

Rečenica koju je bilo nemoguće zamisliti pre mesec dana u jeku priprema Partizana tokom kojih je Vašington pripreman da bude jedan od ključnih igrača nove mašinerije Željka Obradovića.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, u SAD-u se spremala bomba koju je malo ko očekivao i da bi ona eksplodirala bilo je potrebno da jedan od sastojaka bude i Vašington i da ga uključe u trejd u kojem su centralne figuree bili Karl Entoni Tauns i Džulijus Rendl.

Ako vam do sada nije bilo jasno šta se tačno desilo i kakva je sudbina beka koji je trebalo da bude pojačanje Partizana, pokušaćemo da vam objasnimo u narednim redovima.

Prvo, važna stvar oko toga kako funkcioniše NBA liga – za njih je Vašington slobodan igrač i ne zanimaju ih ugovori koje igrači imaju sa klubovima van lige.

To otvara mogućnost da bude deo razmene između NBA timova.

Takozvana „sign and tade“ opcija postoji kako bi klubovima omogućila da potpišu slobodnog igrača i trejduju ga u drugu ekipu uz uslov da je pre nego što je postao slobodan igrao za tu ekipu na kraju prošle sezone.

Kako je Vašington bio deo Njujork Niksa prošle sezone, taj uslov je zadovoljen i mogao je da bude potpisan kao slobodan igrač. To je omogućilo Niksima da njegovu platu koja je u ovom slučaju iznosila 2,3 miliona po sezoni za naredne tri godine uključi u trjed sa Minesotom i Šarlotom kako bi se zadovoljila pravila NBA lige o budžetu, odnosno da u razmeni igrača moraju da budu izjednačene plate i taj deo slagalice je bio upravo Vašington.

Da bi trejd mogao da bude obavljen bilo je neophodno da pristane i Partizan. Iako za NBA klubove taj ugovor nije validan, on je važećoi za samog Vašingotna, pa je Partizan morao da mu da raskid kako bi on dobio od FIBA potvrdu da je slobodan i otišao u NBA.

Foto: Starsport

Iako bi Šarlot mogao da ga potpiše i da nije raskinuo ugovor sa Partizanom, sam igrač bi se suočio sa posledicama, pa je ovako uz pristanak kluba dobio dozvolu za odlazak.

Partizan je sa druge strane dobio novac i prava na igrača ukoliko se on vrati u Evropu.

Ono što je važno istaći jeste da Šarlot koji je bio deo trejda tri ekipe može Vašingtona da otpusti i on bi mogao da se vrati i postane igrač Partizana.

Vašington je sa Hornetsima potpisao trogodišnji ugovor ukupno vredan preko sedam miliona dolara, ali realnost je drugačija. Samo je prva godina garantovana i njemu sleduje sigurno samo pomenutih 2,3 miliona.

Kako Vašington može opet da bude član Partizana?

Da razjasnimo jednu stvar. Partizan će svakako dobiti novac, vratio se Vašington ili ne, samo će cifra varirati. Ukoliko se vrati, biće manja i pominje se oko 800 hiljada dolara, dok bi ukoliko ostane mogla da naraste do dva miliona.

Foto: Profimedia

Pare će dobiti i Vašington za godinu dana ugovora bez obzira da li igrao za Šarlot ili bio otpušten.

Šarlot će sa druge strane morati da isplati igrača zadržao ga ili ne jer je njegov ugovor bio potreban za trejd, ali će u slučaju da ga otpusti, otvoriti mesto za potpis novog igrača, što u slučaju da ga zadrži neće moći da uradi.

Rok za odlzuku je 21. oktobar i to je najkasniji kada će u Partizanu znati na čemu je, ali se očekuje da to bude mnogo ranije i da se igrač vrati već u toku ove nedelje.

Ono što u ovom trenutku deluje realno jeste da će Vašington koji u dva meča tokom prirprema za Hornetse nije pokazao mnogo toga biti otpušten i to verovatno i pre roka i vratit se u Partizan

Ponašanje Partizana koji ne pokazuje interesovanje da dovede zamene ukazuje na to da oni očekuju Vašingtona nazad.

To znači da će crno-beli u svojim redovima imati čoveka koji bi mogao da ima ulogu igrača koji će kada sve drugo stane, individualnim kvalitetom pronalaziti rešenja u napadu.

U najgorem slučaju, propustiće još tri meča u Evroligi (Real i Makabi na strani i Bajern kod kuće) i dva meča u ABA ligi.

Ukoliko se desi veliki preokret i ostane u Šarlotu, Partizan će imati budžet da nađe alternativu, ali i znak pitanja oko izbora na tržištu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar