Partizan vs Real Madrid Foto:Janko Anđelić

Košarkaši Partizana do kraja sezone vodiće veliku bitku za plasman u plej-in Evrolige, a da li znate po kom principu i pravilima se igra novi format u Evroligi?

Evroliga je pred start ove sezone uvela novi format, po principu na NBA ligu, i zbog njega nastala je prava ludnica u najboljem evropskom takmičenju.

Sada više ne ide osam timova direktno u plej-of i doigravanje, već prvih šest obezbeđuje automatski prolazak.

PROČITAJTE JOŠ

To su posle 31. kola Real Madrid, Barselona, Panatinaikos, Fenerbahče, Monako i Olimpijakos, dok timovi od 7. do 10. mesta ulaze u posebnu borbu za dva preostala mesta.

Prema novom formatu, sedmoplasirani i osmoplasirani timovi će se suočiti u jednoj utakmici kako bi izborili mesto u četvrtfinalu protiv ekipe koja zauzme drugo mesto na tabeli.

Partizan vs Real Madrid Foto:Janko Anđelić

Poraženi iz tog duela će imati drugu šansu za prolaz u plej-of, pošto će dočekati boljeg iz duela devetoplasiranog i desetoplasiranog tima. Protivnik ekipi koja bude bolja u tom meču biće najbolji tim u sezoni do tada.

Prednost domaćeg terena imaće u prvim mečevima 7. i 9. tim na tabeli, dok će u poslednjem prednost imati poraženi iz duela sedmoplasiranog i osmoplasiranog.

Prema trenutnom stanju na tabeli Evrolige parovi bi izgledali ovako: Makabi – Virtus, Baskonija – Milano.

Šta se dešava ukoliko dva tima imaju isti skor?

Ukoliko su dva tima izjednačena prvo će se gledati međusobni skor između njih, odnosno ko ima veći broj pobeda u dvomeču koji se odigrao tokom sezone.

Ako je broj pobeda izjednačen, gledaće se koš razlika u dvomeču.

Partizan vs Real Madrid Foto:Janko Anđelić

Zatim, ukoliko je i to izjednačeno, gledaće se redom – koš razlika tokom cele sezone, postignuti broj koševa tokom cele sezone.

U slučaju da i nakon toga ekipe budu izjednačene, prosečan broj postignutih koševa na ove 34 ligaške utakmice odlučiće ko ide dalje.

Šta se dešava ukoliko tri tima imaju isti skor?

Ukoliko su tri tima izjednačena, praviće se trougao između njih i praktično isto kao i kod slučaja „dva tima“ prvo se gleda broj pobeda samo u trouglu.

Zatim, ukoliko dva tima imaju isti skor i tada, broj pobeda u međusobnom susretu, isključivo između dve izjednačene ekipe, odlučuje ko prolazi dalje.

Partizan vs Real Madrid Foto:Janko Anđelić

Ako je i taj broj isti, odlučiće koš razlika napravljena samo u utakmica ekipa iz trougla.

Pretpostavimo i da su ekipe nakon toga izjednačene, poziciju na tabeli će odlučiti redom – koš razlika tokom cele sezone, postignuti broj koševa tokom cele sezone, prosečan broj postignutih koševa tokom cele sezone.

Standings provided by Sofascore

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

BONUS VIDEO Ovako je Panter sam sebe izbacio iz utakmice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar