Foto: Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Evroliga se polako zahuktava, odigrano je i prvo duplo kolo, a posle četiri runde i mnogo sjajnih mečeva dobili smo i nove zvezde elitnog košarkaškog takmičenja.

Godinama unazad dominirala su mahom dobro etablirana imena i kao najveća mana Evrolige upravo je apostrofirano to što nema sveže krvi.

Deluje da bi ove sezone to moglo da se promeni i to u velikoj meri.

Prva četiri kola su donela sjajne nastupe nekoliko novih igrača, a svoju priliku su iskoristili i igrači koji su ranije bili u drugom planu.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se pogleda indeks korisnosti, u prvi plan je pored dežurnih krivaca izbilo i pet neočekivanih imena.

Trenutno najbolji igrač Evrolige po tom parametru je francuska zvezda Teo Maledon. Sjajni plejmejker se vratio posle neuspešne NBA odiseje. Maledon je već igrao u dresu Asvela pre odlaska u najjaču ligu na svetu kada je imao priliku da debituje u Evroligi i kada je pokazivao da na ovom nivou može da bude vrhunski igrač.

Maledon je i pored problema sa povredama u jednom meču te sezone uspeo da zabeleži 10 asistencija, a samo su ga skromnije fizikalije sprečile da napravi ozbiljniju karijeru u Americi.

Ove sezone predvodi Evroligu sa 24,5 prosečnih indeksnih poena, a u četvrtom kolu je bio MVP runde sa indeksom 36.

Drugo mesto na toj listi zauzima legendarni Fakundo Kampaco, dok je možda i najveće iznenađenje treći najkorisniji igrač Evrolige u ovom trenutku.

U pitanju je saigrač Maledona u Asvelu Nil Sako. U prva četiri kola imao je 23,7 indeksnih poena u proseku, a dominirao je pre svega u skoku sa 10 uhvaćenih lopti po meču. On je najbolju partiju sa indeksom 30 odigrao protiv Virtusa u drugom kolu.

Sako je debitant na ovom nivou, a prethodnih sezona je igrao u Šoleu i neuspešno pokušavao da se dokopa NBA lige. Francuz je pomogao Asvelu da dođe do dve pobede i pokaže da neće biti vreća za udaranje.

Nakon njega na listi slede „dežurni krivci“ Matijas Lesor, Saša Vezenkov i Čima Moneke, a onda još jedno novo ime i to ponovo iz francuske ekipe.

Ovoga put je u pitanju Pariz i sjajni plejmejker Ti Džej Šorts.

Prošle sezone je bio MVP Evrokupa, a formu je preneo i na Evroligu gde briljira u Parizu sa prosečnim indeksom 21,2. Iako visinom ne deluje da je u pitanju košarkaš, sa 175 centimetara briljira, a najbolji meč je odigrao u četvrtom kolu protiv Bajerna kada je imao indeks 26.

U deset najboljih su ušla i dva imena koja dobro znamo, ali nikada nisu bili ovako visoko kotirani.

Posle sezone u Bajernu u kojoj je oscilirao, Silvan Fansisko je eksplodirao u Žalgirisu i sa prosečnim indeksom 19,2 zauzima osmo mesto u ovoj kategoriji. I on je najbolji meč odigrao u četvrtom kolu u drugom najvećem preokretu u istoriji Evrolige kada je Žalgiris nadoknadio minus od 27 poena u Milanu.

Možda i najveće iznenađenje na listi jeste deveto mesto Tamira Blata iz Makabija. Sjajni rezervni plejmejekr našao se u situaciji da bude pogonsko gorivo ekipe iz Tel Aviva koja zbog ratnog stanja ima možda i najslabiji tim u novijoj istoriji.

Blat je tako sa 27 godina izbio u prvi plan, a pre sega je bio sjajan u prvom kolu kada je imao indeks 36 protiv Asvela i u četvrtom kada je bio na ivici tripl-dabla sa 10 poena i po devet skokova i asistencija.

To mu je ukupno donelo 10 indeksnih poena u proseku i deli deveto mesto sa dvojicom mnogo zvučnijih imena kao što su Eli Okobo i Kevin Panter.

Od imena koja su se našla blizu vrha, a ne spadaju u velike zvezde izdvajaju se i Hasijel Rivero i Den Oturu, centri Makabija odnosno Efesa koji su među 20 najboljih igrača na startu sezone.

Što se tiče večitih, Džoel Bolomboj i Tajrik Džons dele 21. mesto na ovoj listi kao najbolji predstavnici svojih timova.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar