Ako pokušate da sa nekim Špancem pričate o košarci i pitate ga nešto u vezi mečeva Real Madrida i Partizana u četvrtfinalu Evrolige u startu ćete naići na dva problema.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

Prvi je slabo poznavanje engleskog jezika kod velike većine Španaca koji kao i sve velike kolonijalne sile iz prošlosti maksimalno insistiraju na pričanju sopstvenog jezika.

Tako su i američke serije i filmovi sinhronizovani na španski, pa iako upalite tv i vidite neku od omiljenih serija, plakaćete od smeha kada vidite kako to zvuči na španskom jeziku.

Tako se komunikacija odvija na mom tarzanskog španskog, maltaranjem rukama i sličnim metodama neverbalne komunikacije.

Tada nastupa drugi problem. Madriđane zapravo skoro da ne zanima košarka. U gradu od oko 3,5 miliona stanovnika koji ima samo jedan veliki košarkaški klub, deluje neverovatno da hala za meč plej-ofa Evrolige ne bude puna do kraja i da od 12.000 mesta bar dve hiljade zvrji prazno.

PROČITAJTE JOŠ

Kada pročitate njihove novine ili ispratite njihove medije, jasno je da je sve u znaku fudbala. Mečevi španskog prvenstva u kojima je Real Madrid gostovao Đironi, a Atletiko Madrid dočekao Majorku bili su centralna tema svih priča.

Šokantan poraz od „Mini Sitija“ kako popularno nazivaju Đironu koja je tukla kraljevski klub sa 4:2 više je zabrinuo navijače Reala uoči polufinala Lige šampiona, nego poraz u košarkaškoj utakmici koji ima mnogo veću težinu.

Čak je i utakmica Rajo Valjekana i Barselone usred Madrida izazvala veću pažnju i na pitanje da u jednom kafiću gledamo meč Barselone i Žalgirisa u Evroligi ili derbi Premijer lige u fudbalu između Mančester sitija i Arsenala, dobili smo odgovor kako to nije moguće.

Kako mi je objasnio jedan španski kolega, u Madridu je fudbal apsolutno sport broj jedan, a čak i futsal ima veću popularnost od košarke.

Iako je Španija na reprezentativnom nivou najuspešnija nacija u 21. veku, to nije bilo dovoljno da se u kraljevskom gradu status košarke promeni u smislu popularnosti.

Foto: Nova.rs

U pitanju je uglavnom manja grupa košarkaških zaluđenika koja na momente uspe i da napravi solidnu atmosferu.

Kako kreće i masters u Madridu, u gradu i medijima se mnogo više priča o novom španskom čudu Karlosu Alakrazu koji će pokušati da pred domaćom publikom odbrani titulu iz prošle godine.

Sa druge strane, stadion „Santjago Benabeu“ se priprema za spektakl u meču Lige šampiona između Real Madrida i Mančester sitija koji se igra tek 9. maja, ali se mnogo više o tome priča.

Foto: Nova.rs

Ispred stadiona smo zatekli i mini grafite sa zastavama brojnih zemalja, a jedna od njih je bila i kamerunska.

Možda je to dobar znak pred drugu utakmicu „KK Kamerun“ kako je postao popularan naziv Partizana koji je od pokušaja da bude pogrdan postao predmet jedne od najoriginalnijih fora među igračima i navijačima.

Kada smo kod navijača, i Madrid dolazi još pristalica Partizana pa će „grobara“ biti više nego u prvom duelu, pa će podrška za igrače u utakmici broj dva biti još glasnija.

Ako Špance i nije briga za košarku, navijače Partizana svakako jeste, pa se u Beogradu sprema još jedan veliki spektakl.

Kamerunska zastava
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Ogromna gužva za kupovinu karata za meč Partizan – Real u Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar