Foto: STARSPORT

Paulius Motiejunas, generalni direktor Evrolige, podigao je ozbiljnu buru poslednjim obraćanjem.

Govorio je o tome da li bi Dubai mogao da se pridruži Evroligi već sledeće sezone.

PROČITAJTE JOŠ

„Moramo da se fokusiramo na dva različita aspekta. Jedan su trenutni klubovi koji igraju, njihovi navijači i takmičenje kojem mogu da se pridruže. Moramo svi da radimo da dođe do rasta na tržištu“, poručio je Motiejunas.

Onda se dotakao toga da li Crvena zvezda i Partizan mogu da dobiju dugogodišnje licence ili barem trogodišnje specijalne pozivnice.

„To je jedna od najtežih stvari kada si generalni direktor Evrolige. Nemoguće je da svi budu srećni. Nemoguće je doživeti sva najbolja mesta na kojima se igra košarka, a Beograd je jedno od tih mesta očigledno. Ali moramo da imamo brojke iza toga i da pogledamo druge klubove i tržišta koji rastu“, rekao je Motiejunas.

Zatim je nastavio.

„Teško je štiklirati sve što je potrebno da biste bili u ligi. Prvo, na čemu radimo? Šta je vizija? Koja su to mesta do kojih stižemo? Mora da bude održivo, dugoročno, nešto što pomaže rastu tržišta i čitave lige, ne samo jedan region.“

Zatim je pojasnio da su Zvezda i Partizan povukli korake da zarade poverenje i prepoznavanje što im ide u prilog.

„Takmičenje i nivo timova koji imaju su mnogo viši. Znaju pravila lige mnogo bolje nego prve godine i da poštuju ta pravila. Definitivno napreduju, ali to čine i drugi klubovi. Pogledajte Virus, imaju odlične navijače i rezultate. Pogledajte Monako ima sjajne sportske rezultate. Ima mnogo klubova za koje bih rekao da zaslužuju da budu u ligi. Ne možemo nikome da zatvorimo vrata. To je onaj težak deo. Ne možete da imate sve. Ne možete sve da usrećite. Moramo da vidimo kriterijum koji će ostaviti otvorena vrata svima“, završio je Motiejunas.

Potvrdio je da će šampion ABA lige imati sigurno mesto u sledećoj sezoni u Evroligi.

„Trenutno, dogovor je da šampion ABA lige igra u ABA ligi. To se nije promenilo“, poručio je generalni direktor.

Kao što je poznato, Evroliga odavno ima 11 zagarantovanih ekipa, to su: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpija Milan, Žalgiris, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče, Anadolu Efes, CSKA Moskva i Makabi, plus Bajern i Asvel koji su naknadno dobili trajno članstvo, te Alba sa dvogodišnjim ugovorom.

Kako nema CSKA zbog izbacivanja ruskih klubova, to je značilo 13 sigurnih za tekuću sezonu plus osvajač Evrokupa (Gran Kanarija ustupila mesto Valensiji), odnosno četiri pozivnice – Monako (kao osvajač Evrokupa 2021/2022 koji je u prošloj sezoni ušao u Top 8), Partizan (prvak ABA lige), Crvena zvezda i Virtus (dve specijalne vajld karte).

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

BONUS VIDEO Najboljih 10 poteza utakmice Asvel – Crvena zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare