Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade vs Alba Berlin Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nastavlja se loša igra Zvezde, a problema ima na pretek.

Košarkaši Crvene zvezde upisali su još jedan poraz u Evroligi, ovog puta jači je bio Real Madrid u Areni sa 58:72, a mnogo veći problem od neuspeha bila je sama igra, koja ponovo nije bila na nivou elitnog takmičenja.

Ako Zvezda ima čime da se pohvali sa utakmice sa Realom, to je onda prvih pet minuta, kada je povela sa 14:6, ali posle tajm-auta Ćusa Matea se zategla odbrana Madriđana i već sredinom druge deonice moglo se naslutiti u kom smeru meč ide.

PROČITAJTE JOŠ:

Imali su crveno-beli i u trećem periodu šanse da se vrate u meč, možda čak i spuste na jednocifrenu razliku, ali nisu uspeli da iskoriste greške rivala i „zakuvaju“ utakmicu. U poslednjoj četvrtini razlika se nije spuštala ispod 13 poena, a Real je u laganom ritmu priveo utakmicu kraju.

Tu dolazimo do problema Zvezde. Nije prvi put ove sezone da se dešava da Zvezdin protivnik nije na najvišem nivou, pogotovo u drugom poluvremenu, ali to klub sa Malog Kalemegdana ponovo nije uspeo da iskoristi. Odlika velikih i moćnih timova jeste da uglavnom uvek kažnjavaju greške, a Zvezda to nije uspela.

Samo u prvih pet minuta utakmice videla se jasna ideja kako napadati i kako braniti, ušlo se sa velikom željom, ali brzo je Real pokazao moć i okrenuo meč na svoju stranu. Tome je poprilično „pomogao“ Majk Tobi, koji je na terenu proveo svega šest minuta, ali je gotovo svaki napad Reala završen preko njega i to uspešno. Uvlačen je Tobi u pik-en-rol, Tavares je očas posla pored njega vezao šest poena, a onda se nadovezao i Poarje, koji je do poluvremena već bio dvocifren.

Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade vs Alba Berlin Foto:Starsport.rs

Dakle, još jednom se potvrdilo da Zvezda pod košem sem Mitrovića i Bolomboja nema pravo rešenje. Sad je na Frediju Gilespiju da se pokaže i dokaže kao pojačanje, a Tobijev status ostaje upitan do daljnjeg.

Da iz ove priče ne izostavimo ni Marka Simonovića, koji je protiv Reala imao osam minuta na terenu i za to vreme ubacio četiri poena, ali od njega od početka sezone nismo videli skoro ništa kvalitetno, pogotovo u Evroligi. Sigurno da Simonović može mnogo više od ovoga što trenutno prikazuje, ali prošlo je tri meseca od početka sezone i vremena za popravni nema mnogo.

Što se tiče bekovske linije, protiv Reala se još jednom potvrdilo da Zvezda bez Teodosića na terenu slabo šta može da napravi. Problem je naravno što Teodosić ne može na svakoj utakmici da ima veliku minutažu, a i potrebno je „zakrpiti“ njegove defanzivne mane.

Jago dos Santos opet je potvrdio da još nije na nivou Evrolige, ali mnogi zaboravljaju da je on višegodišnji projekat i da ima tek 24 godine. Uz to, nije doveden da bude prvi plejmejker, tako da najveći problemi nisu veza za njega i njegovu igru.

PROČITAJTE JOŠ:

Povratak Hange svakako jeste lepa vest, protiv Reala nije imao svoje veče, iako je u prvih pet minuta slutilo da može imati briljantnu partiju, ali posle je pokvario procente. Nedović je takođe imao slabu partiju, ali njemu se ne može mnogo toga zameriti, s obzirom da ove sezone igra bolje i konstantnije nego prošle, dok Rokas Giedraits ima mnogo veće oscilacije u igri.

Veća produkcija se očekuje i od Dejana Davidovca, dok Branko Lazić i Stefan Lazarević svoje zadatke uglavnom obavljaju kako treba.

O Šabazu Nejpiru, koji je odbio da igra protiv šampiona Evrope, nećemo trošiti mnogo reči u ovom tekstu. Reći ćemo samo da je bio sve samo ne pojačanje i lider ovog tima. Na izlaznim vratima kluba je i Ognjen Kuzmić.

Gledajući timski, protiv Reala je Zvezdina nemoć stala je u tri podatka. Zvezdin šut za dva poena bio je 15/37, što je 40,5%, za ovaj tip utakmice premalo da bi se nešto ozbiljno napravilo. Još gori je bio šut za tri – 5/24, što je katastrofalnih 20,8%. Treći podatak vezan je za Real, a to je šut Madriđana za dva poena – 17/23, odnosno 73,9%.

Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade vs Alba Berlin Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Dakle, Zvezda je izbačena iz reketa, lakih poena je bilo malo, a kada je odbrana rivala čak i dobro raširena, šut za tri nikako nije bio oružje za pohvalu. Na drugoj strani, previše lakih poena za Real, koji nije bio na svom uobičajenom nivou, imao je čak i više izgubljenih lopti, ali je lagano došao do pobede na „teškom“ gostovanju.

Zvezda već u četvrtak „gostuje“ Makabiju u Pioniru od 20 sati i pet minuta. Izraelski tim je trenutno na skoru 9-6, Zvezda ima 5-10 i ozbiljan izazov pred sobom.

Od najavljivanja napada na Fajnal-for ove sezone, Zvezda je stigla do podnožja tabele, pa sada mora da se „vadi“ gde stigne. Makabi nije idealna ekipa za tako nešto, Janis Sferopulos i dalje slaže kockice, a Zvezda ako misli da se bori za plej-of, mora da pobeđuje u serijama.

Posle Makabija, slede Panatinaikos, Fenerbahče i Partizan, pa je jasno da upravo ova četiri meča umnogome odučuju Zvezdinu sudbinu u elitnom takmičenju ove sezone.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar