Monako-Crvena Zvezda Foto: Norbert Scanella / imago sportfotodienst / Profimedia

Kemba Voker, košarkaš Monaka, najveće je razočarenje sezone u Evroligi, koja se polako, ali sigurno bliži kraju.

Kada je u julu 2023. godine Voker potpisao jednogodišnji ugovor sa Monakom, mnogi su mislili da bi mogao da postane jedan od najboljih igrača u Evroligi, te da na taj način „oživi“ karijeru.

Kemba je 2011. godine bio deveti pik na NBA draftu, igrao je za Šarlot, Bosoton, Njujork i Dalas, ali njegov pad traje već godinama. U periodu od 2017. do 2020. bio je četiri puta Ol-star igrač u NBA, bio je član treće najbolje petorke, dok je zavidnu karijeru imao i pre dolaska u NBA, jer je osvojio NCAA titulu 2011. godine i već tada se videlo da je ozbiljan igrač.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, Vokera su počele da muče povrede, polako je počeo da se gubi sa NBA mape, pa više ni iz drugog plana nije bio važan faktor. Poslednji angažman imao je u Dalasu za koji je odigrao samo devet utakmica, dok je u dve sezone pre toga spojio 80 mečeva, što takođe nije baš za pohvalu.

Od jednog od najboljih igrača u Americi postao je košarkaš za koga se timovi u NBA ne otimaju, pa je tako odlučio da sa 34 godine dođe u Evropu.

Prema pisanju stranih medija, Voker je za jednu sezonu dobio nešto manje od dva miliona evra, ali umesto dominacije na terenu mnogo više smo ga gledali na tribinama i klupi.

U zbiru Kemba je odigrao tek 26 utakmica u Evroligi, a prosečno je na terenu provodio tek 11 minuta. Za to vreme imao je 4,4 poena, 1,4 skoka i 1,1 asistenciju.

Foto: EPA-EFE/L. Rico

Zaista ispod svakog očekivanja i nivoa.

Što se tiče četvrtfinalne serije sa Fenerbahčeom, koju je Monako izgubio sa 3-2, Kemba nije odigrao niti jedan minut! Da, dobro ste pročitali.

Bio je omaleni Amerikanac u četvrtfinalu tri puta na klupi i dva puta izvan sastava, a majstoricu je gledao više kao navijač nego kao igrač, sa sve šeširićem na glavi.

Pored razočaravjuće sezone u Evroligi, Kemba nije odigrao niti jednu utakmicu u francuskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Razloga za ovako tužnu Kembinu sezonu verovatno ima više. Nedovoljna fizička sprema, godine, drugačiji stil igre u Evropi, nepoverenje trenera… Teško je reći šta je od svega toga glavno, ali jasno je da je Voker bio više turista nego košarkaš ove sezone, a to apsolutno niko nije očekivao.

Ipak, ima i razloga da pohvalimo Kembu. Od dolaska u Monako, pa do sada, nije pokazivao nikakvo nezadovoljstvo, deluje da su mu odnosi sa saigračima van terena veoma dobri i da nije imao ni sukoba sa trenerom Sašom Obradovićem. Voker je redovno bio nasmejan, nije delovalo da je ljut na nekoga zato što ne igra, a izgledalo je da sa Majkom Džejmsom, prvom zvezdom ekipe, ima možda i najbolji odnos, što je takođe malo neobično.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Međutim, nisu dobri odnosi ono o čemu bi trebalo da se priča u ovoj situaciji, jer očekivanja na terenu od Kembe su bila daleko, daleko veća.

Ono što ostaje da se vidi jeste to da li će Kemba ostati u Monaku i uopšte u Evropi ili će možda staviti tačku na karijeru, pošto je teško očekivati da će se vratiti u Ameriku. Možda isproba i neke egzotičnije destinacije, ko zna…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar