foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.

Zamenio je Obradovićevog kuma i uspeo usput da nadigra svog učitelja.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Zreli su igrači Fenerbahčea da padnu još jedanput, ali od dolaska Šarunasa Jasikevičusa pokazuju neverovatnu žilavost i to je osobina koja im je spasila glavu protiv Partizana.

PROČITAJTE JOŠ:

Štaviše, Fenerbahče je u proteklih mesec dana odigrao 12 utakmica i dobio 11 u svim takmičenjima, a postao je i prava kaznena ekspedicija u Evroligi.

U elitnom takmičenju mu je meru uzela jedino Crvena zvezda, a padali su redom Monako, Žalgiris, Alba, Anadolu Efes, Makabi, Partizan i Bajern Minhen.

Ako se pitate kako je to moguće, odgovor se poklapa sa dolaskom litvanskog stručnjaka, nekada „đaka“ Željka Obradovića, dok je igrao u Panatinaikosu.

Šaras je u više navrata pokazao kakvo poštovanje gaji prema Obradoviću i nije tajna da je neke fore od njega i pokupio.

Videlo se to i u meču s Partizanom, jer ako nečim Željko raspolaže, to su varijacije u ofanzivnim setovima i to je Fener u više navrata koristio.

Šarunas Jasikevičus, Dimitris Itudis
Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia, Alfredas Pliadis / Xinhua News / Profimedia

Bilo da se telom zaključava Kaboklo zaključava dok Hejs-Dejvis neometan baca flouter iz trka, ili da se pravi akcija za lake poene Sertača Šanlija, ili da Skoti Vilbekin postavlja dupli blok i zaustavlja Doužera da bi Madar doturio loptu Nejtu Sestini za veoma dobru poziciju na šutu za tri…

Sve su to samo detalji u slagalici koja pokazuje da je Fenerbahče trenutno tim sa najboljom formom u Evroligi i da je posle krize i četiri uzastopna poraza dok je na klupi bio Dimitris Itudis, sada drastično skočio.

Pisalo se i jesenas da situacija nije idealna u svlačionici Fenerbahčea, ali šta se tamo dešavalo, najbolje znaju igrači, bivši trener i uprava kluba. Činjenica je da se nešto promenilo i da je energija u poslednjih mesec dana drugačija, što se vidi i po tome da Fener sada dobija one tesne mečeve.

Foto: STARSPORT

U prvom delu sezone, sećamo se, gubio je tesno baš od Partizana, Zvezda ga je rasturila sa 31 razlike, Makabi je dobio sa plus pet, a Dušan Alimpijević sa Bešiktašom za četiri poena, a Efes i Baskonija za po poen.

Jedna od retkih pozitivnih stvari iz tog dela sezone je što je Itudis uspeo da na jednu loptu dobije ekipu Real Madrida, koja je ove godine zaista domaći zadatak za sve u Evroligi.

I sada tu ima oscilacija, pa ekipa protiv Monaka ili Bajerna uspe da povede sa deset i više poena razlike i onda pada tokom meča. Fenerbahče ne odustaje i to pomaže.

S Partizanom se desio obrnut scenario. Koliko Fener nije mogao da se sastavi u prvom poluvremenu, toliko u drugom nije dao crno-belima da dišu i od -17 je došao do +19 u jednom trenutku.

Foto: EPA-EFE/David Aguilar

Razlika od 36 poena! Šaras je rekao da postoje dva Fenerbahčea i da su oba pokazala svoja lica u meču 20. kola s klubom iz Humske. Međutim, ima tu i nekoliko konstanti. Prvo je uzlazna forma Nika Kalatesa koji igra bolje kod Jasikevičusa nego kod Itudisa.

Drugo i veoma bitno je možda veća sloboda koju su dobili strelci da iz nekih izrađenih akcija traže poene, ali i da improvizuju ako se ukaže prilika. Kod Željka i Itudisa se možda nešto više traži krući i precizniji sistem.

Činjenica je da ovaj Fener iz drugog poluvremena preovladava u većem delu vremena, tim pre što je recimo Žalgiris pao na jednu loptu, Efes na dva poseda, Bajern na tri, a Alba na tri ili četiri napada.

Dakle, sve je bilo tu negde osim mečeva s Partizanom i Makabijem. Tajler Dorsi, Skoti Vilbekin i Najdžel Hejs-Dejvis su se smenjivali kao najbolji strelci u proteklih mesec dana, Marko Gudurić je isporučivao šta treba iz prikrajka, Nik Kalates uglavnom čuva stabilnost i asistira, a Papajanis i Šanli rade koliko moraju u reketu.

Tarik Biberović i Jam Madar su povremeno iskakali u prvi plan i recept da se Fenerbahče pobedi je do sada imao jedino Janis Sferopulos kad je uz malo sreće limitirao Dorsija i Vilbekina, pa je Hejs-Dejvis sam morao praktično sam da pogađa koš Zvezde.

Ako ih pustiš sve da se razigravaju, nastane pakao u kom sedmorica igrača prebace 10 i više poena i onda Makabi pukne sa 35 razlike.

Otežavajuća okolnost je što će Fener sada zbog povrede prepona Hejs-Dejvisa ostati bez najboljeg strelca koji je imao prosečno 13,4 poena i nije propustio nijedan meč.

Sada ga čeka oporavak od oko mesec dana i to je šansa za protivnike da pokvare Šarasovih 13:8 u Evroligi i obore ga sa četvrtog mesta, gde je istanbulski tim lansirao u prethodnih mesec dana.

Vilbekin i Dorsi su spremni da zapnu još više, pokazali su da mogu, ali nema sumnje da će i Jasikevičus do 19. januara kad ga čeka prvi naredni meč u Evroligi sa Žalgirisom, uspeti da nađe način da nadomesti izostanak jednog od najboljih igrača preraspodelom uloge koje za sada svi u Istanbulu igraju gotovo savršeno.

BONUS VIDEO: Najboljih 10 poteza utakmice Fenerbahce – Bajern Minhen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar