Foto: Starsport

Sve smo bliži početku elitnog košarkaškog takmičenja u Evropi, a Evroliga i ove sezone treba da donese mnogo uzbuđenja.

Rosteri su skoro kompletirani, pojedini timovi pokušavaju da pronađu još neka rešenija, ali su glavne karte podeljene i uveliko se prave prognoze i projekcije o tome ko su kandidati za titulu, plej-of…

Deluje da je posle dve sezone gde je sve izgledalo prilično izjednačeno u najavi ove ipak napravljena separacija između najboljih i najlošijih u velikoj meri i da se formirala i neka srednja klasa.

PROČITAJTE JOŠ

Titulu brani Panatinaikos koji će i u sezoni pred nama biti favorit broj jedan jer je na šampionski roster dodao tri sjajna pojačanja dok Zvezda i Partizan traže svoje mesto u prvih deset za početak, a potom ako se otvori šansa i u plej-ofu i eventualno Fajnal-foru koji bi moga da se igra u Beogradu.

Ono što je ipak zajedničko većini prognoza jeste da su se četiri tima izdvojila kao kandidati za titulu, a tik ispod njih ode dvojac koji bi trebalo da zatvori prvih šest mesta koje direktno vode u plej-of. Večiti su u grupi timova koji bi trebalo d ase nađu prvih deset, iako neke prognoze poput one sa poznatog sajta „Basketnjuz“ gde je jedan od analitičara Zvezdu stavio i na 11. mesto.

Ali, krenimo redom.

Panatinaikos je na šampionski roster doveo Omera Jurstevena kao neuporedivo bolju rezervu Matijasu Lesoru od Olega Balcerovskog, a spoljnu linije pojačao sa još dva superstara u vidu Lorenca Brauna i Čedija Osmana i ponovo istakao kandidaturu da bude prvak Evrope.

Panatinaikos - Partizan
Foto: BC Panatinaikos

Kao najveći konkurent bi mogao da bude Olimpijakos koji je u svoje redove vratio Sašu Vezenkova, MVP-ija od pretprošle sezone, a pojačao je i redove dolaskom Evana Furnijea, Tajlera Dorsija i Luke Vildoze i ukoliko izbegne probleme sa povredama koje već ima sa centrima na startu sezone, biće glavni konkurent gradskom rivalu.

Real Madrid je neizostavno kandidat za titulu, ali je utisak da je nešto slabiji nego prošle godine, pre svega zbog odlaska Geršona Jabuselea i Vensana Poarijea. Francuza je na centru zamenio Serž Ibaka, ali je reprezentativac Španije i sklon povredama, a ostaje da se vidi i kako će ekipa igrati bez dvojice veterana Serhija Rodrigeza i Rudija Fernandeza koji su davali preko potrebno iskustvo kada bi sve ostalo stalo.

Četvrti favorit je ekipa Fenerbahčea koja je dovela nekoliko zvučnih pojačanja Vejd Boldvin i Bonzi Kolson iz Makabija kao i veterani Nikolo Meli i Boban Marjanović koji donose novu dimenziju u reketu i sa jezgrom koje je bilo tu, Fenerbahče je postao još ozbiljniji tim.

Barselona je odlučila da u novu sezonu uđe i sa novim trenerom i starim jezgrom pojačanim Kevinom Panterom, Čimezuom Metom i Jusufom Folom i ukoliko sve klikne kako treba, ovo bi mogao da bude preopasan rival i kandidat za titulu.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Kao da je manjak aktivnosti na tržištu skrenuo pažnju sa ekipe Monaka koja je zadržala moćan sastav i uigranost i iskustvo kao i glad koji bi mogli da budu veliki aduti čete koju predvodi Saša Obradović na klupi i Majk Džejms na terenu. Dovođenje Furkana Korkmaza najznačajniji je potez uz odlazak Džona Brauna, a veterani iz Grčke Nik Kalates i Jorgos Papajanis bi mogli da budu šlag na torti.

Ono gde nema dileme je da su ovih šest timova glavni kandidati i da čine prvu klasu timova prema svim procenama.

Sledeći nivo čine ekipe koje se bore za plej-in ili im je tamo zacementirano mesto, a predvodi ih istanbiulski Efes koji se prilično pojačao. Stigle su dva zvučna NBA imena u vidu Stenlija Džonsona i Džordana Nvore koji je več u pripremama pokazao da će biti pojačanje kao i dva prekaljena veterana Rolands Šmits i Vensan Poarije i ovo bi ako se sve uklopi mogao da bude tim koji će poremetiti prvih šest.

Po prognozama ga prate Armani i Partizan, a zatim i Crvena zvezda i Makabi sa kojima se zatvara takozvani drugi razred.

Nikola Mirotić
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Armani je doveo Zeka Ledeja i Džoša Niba kao značajna pojačanja u reketu, asjajno je tokom priprema igrao i Nenad Dimitrijević. Partizan je sa druge strane promenio čitav tim i doveo gomilu odličnih igrača, ali je zbog toga i najveća nepoznanica. Za crno-bele su prognoze da bi mogao da bude najnepredvidiviji tim u ligi i da nadmaši očekivanja značajno, kao i da debelo podbaci. Crno-beli su bili jako dobri na pripremama kao i na startu ABA lige pa u dobrom raspoloženju ulaze u novu sezonu.

Sa druge strane, Crvena zvezda je zadržala okosnicu, dovela Ajzeu Kenana i Kodija Milera-Mekintajera kao glavna pojačanja, ali je nedostatak prave četvorke koja se čeka i lošije odraženi pripremni period i start sezone doveo do određenih sumnji u ovu ekipu kojoj se za sada prognozira deseto mesto i nešto niži plafon.

Iako je ostao bez velikog broja uzdanica i nosilaca, Makabi je u mnogim prognozama prvi ispod crte sa šansama da svima pomrsi račune što je pokazao i sjajnim igrama u pripremama. Džordan Lojd, Rokas Jokubaitis, Venjen Gebrijel su pojačanja koja bi uz domaću osnovu i neka manje zvučna imena mogli da budu vrlo nezgodan rival.

Kada je u pitanju ostatak karavana, četiri tima koja slede spadaju u one koji bi mogli da ako se stvari poklope i neko od favorita podbaci iskoristi šansu da se ugura u plej-in, ali deluju da se neće samo oni pitati.

Po prognozama pred sezonu, tu grupu predvodi Baskonija iza koje slede Žalgiris, Virtus i Bajern a koje dele nijanse.

Za sada su nedvosmisleno podeljena mišljenja da nikakve šanse u ovoj priči nemaju Pariz, Asvel i Alba i da su to timovi koji u ovom trenutku ne predstavljaju pretnju po sam vrh.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar