Real Madrid vs Panathinaikos Athens Foto: Andreas Gora/dpa via AP

Košarkaši Panatinaikosa osvojili su titulu prvaka Evrope pošto su u finalu Evrolige savladali Real iz Madrida rezultatom 95:80.

Ako je bilo dileme da li su dve najbolje ekipe Evrope u ovom trenutku prošle do finala Evrolige, ta dilema je rešena već posle prvih deset minuta.

PROČITAJTE JOŠ...

Real je na krilima Elija Endiaja, koji je ubacio prvih osam poena svog kluba, stigao do 10:3, ali su Janis Papapetru i Kendrik Nan, nakon tehničke za klupu Reala zbog drugog faula Valtera Tavaresa, primakli PAO na samo poen minusa (10:9).

To je bio uvod u seriju Džanan Muse koji je vezao pet poena, nadovezao se Fakundo Kampaco (17:11), ali su Matijas Lesor, Konstantinos Mitoglu i Kendrik Nan primakli Panatinaikos na novi minus od tri poena.

No, to je bio samo uvod u novu seriju Muse koji je ponovo vezao pet poena, da bi potom i Serhio Rodrigez sa četiri uzastopna, te Vinsent Poarje sa penala doneli 36:25 Realu.

To je bilo ne samo najveći broj poena koji je PAO primio u jednoj četvrtini u sezoni 2023/2024, već najveći broj poena koji je jedan tim postigao otkako se igra Fajnal-for, te na kraju i najveći broj poena u prvoj četvrtini koji su oba tima ubacili – 61.

Real Madrid vs Panathinaikos Athens Foto: Andreas Gora/dpa via AP

Kada je Fabijen Kozer na 8:10 pre kraja prvog poluvremena postigao poene za 41:27, činilo se da će Real lako stići do pobede, pogotovo što je Kendrik Nan u tim trenucima imao tri lične greške, ali je Lesor preuzeo ulogu lidera i zaigrao kao u transu. Postigao je sedam vezanih poena svog tima, nadovezao se Džerijan Grant posle nesportske lične Muse, da bi upravo Grant i Luka Vildoza trojkama primakli Panatinaikos na samo poen minusa, 46:45.

No, i Real je imao Argentinca za odgovor, pa je Kampaco pogodio dva slobodna bacanja, potom i trojku, jednu je dodao i Musa, a konačan rezultat prvog dela postavio je Kostas Slukas pogotkom uz zvuk sirene – 54:49.

A gde je stao na kraju prvog nastavio je početkom drugog – Slukas je pogodio trojku, i tako najavio epski preokret svog tima.

Prvo su Lesor i Huančo Ernangomez primakli svoj tim, da bi potom Nan trojkom doneo preokret, 58:56.

I od tog momenta više nije bilo preokreta.

Real Madrid vs Panathinaikos Athens Foto: Andreas Gora/dpa via AP

Čuvali su prednost do početka poslednje deonice, kada je na scenu stupio Konstantinos Mitoglu.

Prvo je pogodio trojku kojom je odbijen nalet Reala, i to u trenucima kada je Lesor morao na klupu zbog četiri lične greške, zatim je na scenu stupio Slukas pogodivši dve trojke za 79:71, a upravo je Mitoglu novom trojkom svoj tim odmakao na nedostižnih 86:76 i tako stavio „tačku na i“.

A šlag na torti došao je nakon zakucavanja Nana.

Igrači Reala su praktično nestali sa terena, nakon 54 poena u prvom poluvremenu u drugom su dodali samo 26, dok je PAO samo u završnih deset minuta brojao do 31.

Na kraju, 95:80 i sedma titula prvaka Evrope za Panatinaikos u u istoriji kluba, a prva još od 2011. godine, kada je na klupi sedeo Željko Obradović.

Real Madrid – Panatinaikos 80:95 (35:26, 19:23, 7:15, 19:31)

Dvorana: Uber (Berlin); Sudije: Fernando Roča, Ilija Belošević, Medi Difala

Real Madrid: Kozer 2, Fernandez, Abalde, Kampaco 12, Hezonja 8, Rodrigez 11, Poarje 8, Tavares 4, Ljulj 6, Jabusele 6, Endiaj 8, Musa 15

Panatinaikos: Kalaicakis 2, Vildoza 3, Balčerovski, Slukas 24, Papapetru 4, Grant 11, Nan 21, Lesor 17, Adetokumbo, Grigonis, Ernangomez 5, Mitoglu 8

Real Madrid - Panatinaikos 77:95 (35:26, 19:23, 7:15)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare