Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Crno-beli zatvorili roster.

Posle dolaska Bruna Kabokla čimeje kompletirana unutrašnja linija Partizana, crno-beli su posle dosta potrage zatvorili priču i u spoljnoj liniji. Za kraj 2023. godine kao poklon za crno-bele je došao Džejlen Smit, dokorašnji bek Virtusa u kojem nije našao mesto pod suncem.

PROČITAJTE JOŠ

Okolnosti neuspešne epizode Džejlena Smita bile su prilično neobične. On je došao iz Albe kao jedna od želja Serđa Skariola koji je u jednom od najneočekivanijih preokreta napustio klupu pre samog početka sezone, a na njegovo mesto je došao Luka Banki koji na kraju Smita nije video u rotaciji giganta iz Bolonje.

Nakon što je dobijao šansu na kašičicu, Smit i Virtus su se rastali, a i tada je na scenu stupio Partizan.

Od početka sezone Smit je igrao za Virtus iz Bolonje, ali je raskino ugovor, a onda i promenio menadžersku agenciju da bi mogao da potpiše za Partizan. Pre perioda u Italiji, Amerikanac je nastupao za Albi i Ludvigzburgu u Nemačkoj. U svom poslednjem evroligaškom meču za Virtus, pre dve sedmice ubacio je 10 poena, uz tri skoka, dve ukradene lopte i jednu asistenciju.

Druga sezona u Ludvigsburgu donela mu je nagradu za MVP-a nemačke lige i fantastične brojke. Te sezone upisivao je u proseku 15,7 poena, 5,3 skokova, 5,6 asistencija i 1,7 ukradenih lopti.

Prošle sezone je bio jedan od najboljih igrača berlinske Albe sa prosekom od 11,5 poena, 2,7 skokova i 2,6 asistencije.

A šta sa Smitom dobijaju crno-beli?

Solidnog defanzivca koji može da brani tri pozicije. Smit je zbog svojih dugih ruku i dobrih radnih navika igrač koji može da čuva od plejmejkera do niskih krila, a nije nemoćan ni kada ostane u mismeč situaciji sa višim igračom.

Aktivan je na pokušajima da isčačka loptu što mu često donosi krađe i otvara tranziciju, a najači adut mu je defanziva na poikenrolu.

Smit bi u kombinacijama sa Kaboklom mogao da donese nezgodnu kombinaciju za protivnike i omogući Obradoviću da u takvim petorka igrama totalnu svič odbranu i preuzimanja od začetka akcije.

Savršen igrač zadataka

Ono što je važno istaći u slučaju Smita koji dolazi na polovini sezone jeste da on ne dolazi da preuzme u logu nosioca niti je Partizan tražio takvu opciju spoljnoj liniji. Izostanak Alekse Avramovića zbog povrede je skratio rotaciju i smanjio broj kreatora.

Smit je upravo savršen fit za ovu ekipu zboig činjenice da nije tip igrača koji zahteva noseću ulogu u ekipi, jer je navikao da bude takozvani igrač uloge i da bude produktivan i sa manjom minutažom. Sa druge strane, ume da istupi ako se od njega bude zahtevala veća rola i sa njim će Partizan dobiti novu opciju za kombinovanje.

Smit je vrlo dobar kreator sa loptom i ume da razigra saigrače što je najbolje pokazao u Ludvizburgu, a zbog igračke inteligencije bi trebalo da brzo pohvata Obradovićeve napadačke šeme.

Voli da uzme šut iz driblinga koji ume da bude jako ubitačn i da tako odčepi napad koji je u tom trenutku zaštekao, ali mu generalno šut nije konstantan i zna da uđe i u dobre i u loše serije.

Procenti šuta za tri poena su mu varirali, pa je tako u Virtusu u Seriji A bio na 31 posto, dok je u Evroligi bio na 48 procenata iz dva šuta. U Albi je sezonu pre toga u Bundesligi bio na 44 posto, a u Evroligi na 37 posto šuta.

Veoma je prodoran, iako preferira da loptu dribla desnom rukom i istom završava na obruču.

Uglavnom je igrao od lopte, ali od njega će se očekivati i da ulazi u „pik“ igru gde se sasvim solidno snalazi iako u poslednjih par godina nije previše forsirao to usled prisustva drugih igrača na poziciji jedan.

Obradović će moći da ga koristi i u varijantama sa nižim petorkama gde će koristiti njegove dobre fizičke predispozicije i u visokim petorkama koje često preferira gde će još više dobiti na dužini.

BONUS VIDEO Dejvis prkosi fizici i pogađasa zadrškom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar