Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde nikad bolje nisu otvorili novu sezonu u Evroligi, dok je Partizan doživeo dva poraza.

Prvi put u istoriji, crveno-beli su sezonu u Evroligi otvorili sa dve pobede, a pred njima su stradali Pariz (77:80), kao novajlija u elitnom takmičenju, i Baskonija (78:71), koja je pala u Beogradu.

Iako je bilo detalja koji su škripali u Zvezdinoj igri, a bilo je vidno i da tim može i te kako da napreduje, ekipa predvođena Janisom Sferopulosom uspela je da upiše dva trijumfa i to bez Miloša Teodosića – što je bilo nezamislivo prošle sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je Teodosić odradio suspenziju, koju je zaradio u poslednjem kolu prošle sezone, tim Zvezde će biti još jači od sledeće runde, ali slede i daleko teži izazovi. Zvezda jeste napravila odličnu uvertiru za ono što joj predstoji, a tek treba da pokaže da je zaista ozbiljan konkurent za plej-of ili plej-in ove sezone.

Daleko od toga da treba osporavati dve uvodne pobede, zaista Zvezda može da bude ponosna na učinjeno do sada, ali na Malom Kalemegdanu su svesni da ono najteže tek predstoji i da su očekivanja navijača velika.

Sledeća nedelja biće prva ove sezone u kojoj će se igrati čuveno duplo kolo Evrolige, a Zvezda će imati verovatno najteži raspored, pošto će najpre gostovati Fenerbahčeu (15. oktobar, 19.45), a onda će ugostiti Barselonu (18. oktobar, 20 sati).

Foto: 2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Fenerbahče ima takođe skor 2-0, Šarunas Jasikevičus je sastavio tim koji ozbiljno napada evropsku krunu i sigurno je jedan od 3-4 favorita za osvajanje. Zvezda se prošle sezone proslavila u Istanbulu na tom gostovanju, ali ove godine će joj posao biti još teži.

Što se tiče Barselone, ona je malo promenila izgled tima u odnosu na prošlu sezonu, mada je osnova zadržana. Nikola Kalinić je prešao u Zvezdu, dok je Kevin Panter pojačao katalonski tim i trebalo bi da bude jedna od glavnih napadačkih opcija ove sezone. Barselona ne blista na startu sezone, poražena je u prvom kolu Evrolige od Žalgirisa, kao i u Superkupu Španije od Reala, pa Zvezda sigurno vidi šansu da je iznenadi u 4. kolu.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle toga, crveno-beli će imati i gostovanje Budućnosti u ABA ligi, gde praktično više nemaju prava na kiks ako žele da se bore za vrh, dok će u 5. kolu Evrolige Zvezda ići na noge Realu, koji je savladao Partizan u drugoj rundi. Nakon toga, Sferopulos i njegovi izabranici imaće i gostovanje Zadru u regionalnom takmičenju, dok će oktobar zatvoriti putem u Litvaniju, gde će ih dočekati Žalgiris, koji ima ozbiljne ambicije u Evropi.

Dakle, do kraja oktobra Zvezda ima samo dve utakmice kod kuće (prva je Igokea 12. u ABA ligi), dok čak pet igra u gostima (tri u Evroligi).

Ukratko rečeno – paklen raspored za crveno-bele, ali na muci se poznaju junaci.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan ima razloga za optimizam

Partizan, s druge strane, ima nešto više razloga za radost kada je raspored u pitanju, mada su crno-beli već na 0-2 u Evroligi, dok u ABA briljiraju sa 3-0.

Nije da su „grobari“ baš očekivali ovako loš start u Evroligi, ali utisak može da se popravi već naredne nedelje, a zašto ne reći i u sledeća tri kola. Nakon gostovanja Studentskom centru za vikend (nimalo lako za crno-bele gledajući istorijski), ekipu Željka Obradovića očekuje prva utakmica ove sezone u Evroligi pred „grobarima“ u Beogradskoj areni, a rival će biti Bajern, koji se uopšte nije loše pokazao u prva dva kola, čak je savladao i Real.

Real Madrid vs Partizan Belgrade Foto:STARSPORT

Jasno je da je Partizan u Areni skoro uvek favorit, ali Bajern je ekipa koje se treba čuvati, jer ako otvorite sezonu sa 0-3, sve može da krene nizbrdo.

Posle Bajerna, Partizan će formalno biti gost Makabiju u Pioniru, a izraelski tim je nedavno napustio i Džordan Lojd, tako da se ne očekuje baš da bude ozbiljan konkurent za gornji deo tabele.

Nakon gostovanja Zadru u ABA ligi 20. oktobra, Partizan očekuje još jedan meč u Areni, a protivnik će biti Virtus, koji se nije baš dobro pokazao u prva dva kola Evrolige, pa takođe ima skor 0-2. Čini se da Virtus neće biti tako dobar kao prošle sezone, kad je bio čak i u priči za neko od prvih šest mesta, ali je u drugom delu sezone usledio pad. Daleko od toga da treba potceniti italijansku ekipu, ali to je jedan od onih mečeva koje Partizan treba da dobije ako misli da nešto ozbiljno uradi ove sezone i ode korak dalje nego prethodne, kada ga je Virtus pobedio oba puta.

Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Crno-beli će 26. oktobra igrati protiv Krke, takođe u Beogradu, a onda će mesec zatvoriti duelom protiv Monaka, ponovo pred punom Arenom. Umeo je Partizan da pobeđuje Monako u sezonama za nama, pa ako se napravi dobra uvertira, ne bi bilo veliko iznenađenje da „kneževi“ opet padnu pred Željkovom četom.

Dakle, Partizan do kraja oktobra igra četiri meča pred domaćom publikom, još dva u gostima (oba u ABA ligi) i jedan u Pioniru protiv Makabija. Reklo bi se više nego dobar raspored za crno-bele i prilika da uđu u seriju pobeda i dignu se u Evroligi, a u ABA nastave da dominiraju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare