Crvena Zvezda-Barcelona Foto: Vatroslav Hladny/Starsport.rs

Košarkaši i navijači Crvene zvezde dugo će pamtiti meč sa Barselonom (94:98) u 4. kolu Evrolige, a Beogradska arena bila još jednom mesto spektakla.

Bar za sada, bio je to meč sezone u elitnom takmičenju, 45 minuta pakleno dobre košarke i pobednik odlučen u produžetku nakon velike drame i neizvesnosti do poslednjih trenutaka.

Bila je Zvezda baš blizu da prekine lošu tradiciju i nakon 11 mečeva savlada Barselonu, ali crveno-beli su ponovo ostali za dlaku kratki i još uvek im je poslednja pobeda nad Kataloncima ona iz 2017. godine, kada su igrali Milko Bjelica, Tejlor Ročesti, Matijas Lesor i ostali, a na klupi je bio Dušan Alimpijević.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom cele utakmice viđeno je mnogo preokreta, mada je utisak da je Zvezda zaista mogla da slomi Barselonu i u trećoj i u četvrtoj deonici, a onda i u produžetku. Barselona je uvek imala pravovremen odgovor, mada je pošteno reći da su se i crveno-beli nekoliko puta vraćali i na kraju reklo bi se na sopstvene greške izgubili.

Situacija za analizu je zaista mnogo, detalji su presudili, dok su statistički gledano obe ekipe igrale na vrhunskom nivou.

Iako je Zvezda skakački isparirala rivalu (30-31), bilo je primetno, pogotovo u prvom poluvremenu, da domaćem timu fali malo visine i fizikalija pod košem, posebno zato što je Džoel Bolomboj ušao rano u probleme sa faulovima, dok je Luka Mitrović bio poprilično indisponiran i van ritma, pa su Jan Veseli i Vili Ernangomez to znali da iskoriste (ukupno 30 poena dali).

Crvena Zvezda-Barcelona Foto: Vatroslav Hladny/Starsport.rs

Nekako je ostao utisak da je Zvezdi falio još jedan igrač, koji može da pokrije pozicije „4“ i „5“, iako je Majk Daum još jednom pokazao da je odlično pojačanje, ali iz drugog plana (10 poena, šest skokova).

Procenti šuta obe ekipe su bili odlični, iako je Zvezda bila bez pomoći Ajzee Kenana i Nemanje Nedovića, koji su zajedno imali indeks korisnosti -8, odnosno četiri poena u zbiru, uz mnogo loših poteza u napadu, čak i u završnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što Zvezda nije smela da dozvoli je 17 izgubljenih lopti, od kojih je Barselona ukrala čak 13 (a izgubila 11), što u ovakvom meču i te kako može da napravi razliku. Domaći su imali i daleko manje asistencija (14-23), što je verovatno bila posledica velike minutaže Jaga dos Santosa, koji je uglavnom kreirao za sebe (tek jedna asistencija), mada mu se uz sve greške (promašena trojka sa osam metara, neprevođenje lopte za osam sekundi…) ne mogu osporiti sjajni potezi i 23 poena koja su Zvezdu i dovela u situaciju da se bori za pobedu.

Iako je lako pričati posle utakmice, jasno je da je i trener Janis Sferopulos mogao bolje da rasporedi minute, pogotovo u završnici. Ognjen Dobrić je uz sav uloženi trud premalo bio na parketu, Branko Lazić je trebalo da bude na Panteru (26 poena, indeks 30) krajem četvrte deonice, možda je i Teodosić trebalo da bude na parketu kada se lomilo…

Ipak ne treba osporiti ni to da je Sferopulos sjajno spremio ekipu za Evroligu, ali na greškama se uči, o njima treba pričati i prihvatati ih, jer je to način da se postane bolji.

Svako ima pravo na grešku, loš dan ili potez, a uprkos ovom bolnom porazu za Zvezdu, ostaje i pozitivan utisak koji je ovaj tim ostavio u dosadašnjem toku Evrolige. Verujem da bi svi navijači Zvezde oberučke prihvatili skor 3-1 pred početak sezone, a meč protiv Barselone bila je još jedna potvrda da će se crveno-beli ozbiljno boriti za plej-of ove sezone, a zašto ne i nešto više, ali o tom potom.

Crvena Zvezda-Barcelona Foto: Vatroslav Hladny/Starsport.rs

Reklo bi se da je Zvezda protiv Barselone poražena zbog sopstvenih grešaka (osam sekundi u prenosu, loša odbrana u nekim situacijama, promašena trojka Jaga i zicer Dauma u produžetku, promašaji sa penala Kenana i Kalinića, uvođenje „hladnog“ Nedovića, izgubljena lopta Bolomboja posle skoka u poslednjim sekudama…), jedne greške sudija (nedosuđen faul nad Bolombojem u skoku) i sjajnih Pantera i Veselog, koji su imali zajedno indeks 50, odnosno 45 poena.

Bez obzira na sve to, Zvezda ima čemu da se nada u nastavku Evrolige, pa čak i na gostovanju ranjivom Realu u Madridu naredne nedelje, ali o tome ćemo tek pisati i pričati. Da će crveno-belima biti lako u nastavku sezone, pogotovo u narednih mesec dana, sigurno da neće, ali na muci se poznaju junaci, a na Sferopulosu i njegovim izabranicima je da pokažu od čega su napravljeni i koliko zaista mogu.

Crvena Zvezda-Barcelona Foto: Vatroslav Hladny/Starsport.rs

Ne treba zaboraviti ni onaj sjajan meč Zvezde protiv Fenerbahčea (57:76) u utorak, a koliko su crveno-beli u dobroj poziciji govori i činjenica da su i dalje prvi na tabeli, sa istim skorom kao Barselona, Monako, Žalgiris i Fenerbahče.

Tek će da se zakuva u Evroligi, a videćemo da li će crveno-beli biti dobri kuvari – za sada jesu, ali može i mora to još bolje.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare