Podeli
Foto:EPA-EFE/SIMON DAWSON

Šest meseci otkad je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju, covid-19 i dalje hara i do sada je u svetu odneo više od 900.000 života. Zaraženih je danas, šest meseci od proglašenja pandemije, 28.566.134, umrlih 917.395, a oporavljenih 20.482.593 prema podacima na stranici Worldometer.

Indija, Francuska i Češka zabeležile su danas najveće dnevne poraste slučajeva koronavirusa od početka pandemije, s time da je u Indiji u jednom danu zaraženo rekordnih 96.551 osoba, u Francuskoj 9843, a u Češkoj 1382 osobe, prema podacima ministarstava zdravlja tih zemalja, prenose agencije.

Sjedinjene Države (191.802) i Brazil (129.522) su imali najveće brojeve smrtnih ishoda, prema saznanju agencije Frans Pres. Do danas je u svetu zaraženo više od 28 miliona osoba.

Na trećem je mestu Indija sa 77.506, a Meksiko na četvrtom mestu po broju žrtava sa 69.649, no strahuje se da je stvarna brojka daleko veća. Ranije u septembru, meksičko ministarstvo zdravstva je reklo da je bilo više od 12.000 “dodatnih” od sredine marta do 1. avgusta, a taj broj dobijen je poređenjem s prosečnom stopom smrtnosti od 2015. do 2018. u Meksiku.

Zbog porasta broja zaraženih, brojne zemlje pooštrile su mere ograničenja.

U Birmingemu, drugom gradu Velike Britanije, odsada su zabranjeni porodični i susreti prijatelja. Britanska vlada je odlučila da uvede karantin osobama koje stižu iz Portugalije, Mađarske i francuskih prekomorskih teritorija.

Kao i drugde u Evropi, epidemija se širi i Švajcarskom i naročito pogađa starije. Sedam korisnika domova za starije umrlo je prošle nedelje u kantonu Fribourg, na zapadu zemlje.

Izrael koronavirus
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI
Izrael je ponovo uveo delimično ograničenje kretanja u nekim mestima

Jermenija je danas najavila da njene kopnene granice ostaju zatvorene do januara 2021. godine.

Izrael je ponovo uveo delimično ograničenje kretanja u nekim mestima, a drugi talas pandemije je izrazito zahvatio zajednicu izraelskih Arapa.

Na Kosovu oboleli proživljavaju pakao u prepunim bolnicama u kojima svega nedostaje.

S druge strane, venecijanska Mostra bi mogla zabeležiti pobedu, poslednji film u konkurenciji je prikazan u petak i koronavirus nije zaustavio najveći filmski festival održan tokom pandemije.

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
SZO se žali na manjak solidarnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) požalila se juče na “nedostatak solidarnosti” i pozvala velesile da preuzmu “vođstvo” u suzbijanju pandemije covida-19. Direktor SZO je na virtuelnoj konferenciji naglasio je da svetu “treba solidarnost i svetsko vođstvo, posebno velesila. Samo tako ćemo moći da pobedimo taj virus.”

Glavni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sledeća tri meseca, za program “ACT Accelerator” SZO kojim se podržava razvoj vakcine, lečenje i dijagnostika covida-19.

“Dosad su prikupljene tri milijarde dolara”, rekao je Gutereš, “a to je manje od 10 posto svote koju SZO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator kojim se podržava razvoj vakcine, lečenje i dijagnostika covida-19.”

Komentari

Vaš komentar