Podeli
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

SAD su danas uvele sankcije celokupnom finansijskom sektoru Irana, zadajući novi udarac iranskoj ekonomiji teško pogođenoj ranijim američkim kaznenim merama. Ministarstvo finansija uvelo je nove sankcije za 18 iranskih banaka.

Današnji potez administracije američkog predsednika Donalda Trampa doprineće povećanju tenzija izmedju Vašingtona i najvećih evropskih država oko Irana.

Na meti najnovijih sankcija našlo se 18 iranskih banaka koje su do sada izbegle da se nađu na crnoj listi SAD.

Među bankama koje su se našle na udaru novih sankcija SAD su “Amin investment banka“, “Iran Zamin banka“, “Kešavrzi banka“ i druge.

Stavljanje na crnu listu znači zamrzavanje aktiva u SAD i zabranu američkim državljanima i kompanijama da održavaju poslovne veze sa njima.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je da će Vašington nastaviti da uvodi sankcije Iranu dok Teheran ne prestane da podržava terorističke aktivnosti i ne okonča nuklarne programe.

Odluka je, prema rečima ministra Mnučina, „odraz obaveze SAD da prekine nezakoniti pristup američkim dolarima“.

Kako je dodao, sankcije omogućavaju da se sprovode humanitarne operacije kao podrška iranskom narodu.

O nameri Amerike da uvede sankcije američkom finansijskom sektoru izvestio je ranije danas list „Vašington post“ koji je naveo da su sankcije uvedene „uprkos evropskim saveznicima koji su upozorili da taj korak može da ima katastrofalne humanitarne posledice“ za Iran koji je već pretrpeo veliku štetu zbog pandemije virusa korona i valutne krize.

Komentari

Vaš komentar