Podeli:
Foto: EPA-EFE/Yahya Nemah

Afrička komanda američke vojske (AFRICOM) optužila je Rusiju da je poslala svoje borbene avione u Libiju da pomognu ruskim dobrovoljcima koji se bore na strani snaga Kalife Hiftera, izvestio je AP. Rusija je odbacila ove navode kao dezinformacije.

U oštro intoniranom saopštenju AFRICOM je saopštila da su ruski borbeni avioni četvrte generacije nedavno doleteli iz jedne baze u Rusiji preko Sirije gde su im promenjene oznake kako bi prikrili da pripadaju ruskoj vojsci, ne navodeći koliko aviona je doletelo i gde su prizemljeni.

Rusija predugo negira svoje učešće u libijskom konfliktu. Sada ne može da negira da je to tačno. Pratili smo detaljno kako ruski borbeni avioni četvrte generacije stižu u Libiju”, izjavio je američki armijski general Stefan Tausend, komandant AFRICOM-a.Pravo niotkud: Obrušila se deponija, jedna osoba nestala

Andrej Krasov, zamenik predsednika komiteta za odbranu u ruskoj DUMI odbacio je američke tvrdnje kao dezinformacije.

Ovo je još jedan u nizu američkih pokušaja da se optuži Rusija – ocenio je Krasov, prenosi agencija Interfaks.

U Libiji besni građanski rat između dve frakcije koje se bore za vlast, istočne, koju predvodi general Hifter i zapadne, vojno slabije, ali koja kontroliše veći deo prestonice Tripolija koju priznaju UN.

Generala Hiftera pored Rusije podržavaju UAE i Egipat, dok zapadnu frakciju pomažu Turska, Katar i Italija.

Hifterov štab je nedavno saopštio da su u borbe za Tripoli od nedavno uključeni i borbeni avioni koji su dugo bili prizemljeni i na remontu.

Komandant AFRICOM-a general Tausend ocenio je da snage generala Hiftera nisu sposobne ni da naoružaju ni da polete ni da održavaju avione koji dejstvuju po Tripoliju bez pomoći države, tvrdeći da je ta pomoć stigla od Rusije.

U međuvremenu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da se kriza u Libiji ne može rešiti silom i zaključio da je neophodno hitno pokretanje konstruktivnog dijaloga između suprotstavljenih libijskih frakcija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram