Podeli
Milorad Pupovac Foto: N1
Milorad Pupovac Foto: N1

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac za 11 sati sazvao je pres konferenciju u središtu Zagreba, na Cvjetnom trgu, ispred spomenika Petru Preradoviću.

“Mnogi od vas su tražili izjave onoga u Kninu i nakon njega. Smatrao sam da je bilo bolje da se čuju odjeci izjava u Kninu. Danas smatram da i ja treba da pridonesem smirivanju i otklanjanju nesporazuma. U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan pobede, a Srbi dan stradanja, pomešano je u brašno i vodu. Svi su, a najviše Plenković, dodali kvasac i prstohvat soli.

To je ove godine bio kvasac mira. Započet je proces mešanja testa za pogaču pomirenja. Oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gesta potrebno. Veoma je važno da svi budemo svesni da svi moramo pridoneti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sledećih mesta i datuma gde će se ovo nastaviti”, govori Pupovac.

“Za jedan deo pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj, zbog toga ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju a pogotovo isključuju. Pomirenje Hrvata i Srba unutar Hrvatske nikad neće biti potpuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije”, dodaje.

Pročitaj i:

“Nije moguće da se pomirenje dogodi u prošlosti. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Pomirenje je moguće samo u budućnosti”, kaže.

“Znam da neki ovo neće razumeti, pogotovo neki među Srbima jer misle da ovo nije naš posao. Znam da neki drugi neće razumeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske. Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori delovi naše prošlosti”, rekao je.

“Traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i zato treba imati strpljenja. Moj zadatak nije da produbljujem traume i sukobe, moj zadatak je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uveren da će morati da budu uključeni i predstavnici Srbije”, odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje i ponovo spomenuo mešanje pogače mira.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar