Podeli
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Policajci koji su hapsili ljude na protestu protiv zaključavanja u Liverpulu, kritikovani su nakon što su se pojavili snimci koji pokazuju da je policija brutalno pretukla jednog demonstranta prilikom privođenja i tom prilikom iskoristila suzavac iz neposredne blizine.

Iz “Projekta za nadzor nad policijom” saopštili su da je to “incident koji zabrinjava i još jedna zloupotreba policijske moći” nakon što je snimak incidenta postao viralan, preneo je Gardijan.

“Nedavni snimak policijskog nasilja u Liverpulu još jedan je primer zastrašujuće zloupotrebe položaja. Koliko još puta moramo da prisustvujemo ovakvim scenana pre nego što policija u ovoj zemlji bude pozvana na odgovornost?”, dodali su.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama čuju se uzvici prisutnih “Sram vas bilo”, a jedan korisnik Tvitera naveo je “da su njegova deca prisustvovala incidentu”.

Na fotografiji iznad vidi se trenutak u kom policijac koristi suzavac uperen direktno u oči demonstranta.

Policija Mersisajda navela je da je 36-godišnjak iz Kirkbija uhapšen juče tokom trajanja okupljanja u centru Liverpula, “pod sumnjom da je napao policajca i pružio otpor hapšenju”.

Pročitajte još:

Dodali su i da je policija primila žalbu u vezi sa hapšenjem, te da su istrage u toku.

Do sada je 13 ljudi uhapšeno, a izdato je 25 novčanih kazni zbog kršenja pravila o zabrani masovnih okupljanja.

Podsetimo, policija je tokom vikenda uvela zabranjenu zonu unutar centra grada i južnog Liverpula. Time je dobila ovlašćenje da zabrani kretanje ljudima na tom području u trajanju od 48 sati.

Prethodno je upozorila ljude koji nameravaju da prisustvuju protestima u gradu da “razmisle ponovo”, jer će preduzeti čvrstu akciju ovog vikenda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar