Podeli:
Foto:Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija suspendovala je testiranje leka za malariju hidroksihlorokina kod pacijenata sa Kovidom-19 zbog strahovanja za njihovu bezbednost, objavio je generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus.

Predsednik Donald Tramp i drugi zvaničnici često su pominjali hidroksihlorokin kao mogući lek za bolest koju izaziva novi koronavirus, a američki predsednik izjavio je da uzima taj lek kao prevenciju od infekcije, podseća Glas Amerike.

“Izvršna grupa je primenila privremenu pauzu u korišćenju hidroksiklorokina u kliničkim ispitivanjima u okviru projekta “Solidarnost”, dok se ne analiziraju podaci o bezbednosti leka”, izjavio je Tedros na onlajn brifingu.

On je dodao da se drugi testovi u okviru “Solidranosti” – velike međunarodne inicijative za sprovođenje kliničkih proba mogućih lekova za virus – nastavljaju.

SZO je prethodno preporučila da se hidroksihlorokin ne koristi za lečenje ili sprečavanje infekcije koronavirusom, osim u okviru kliničkih proba.

Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

Pročitaj i:

U laboratorijskim studijama u Francuskoj i Kini – doduše, na malom broju ispitanika – utvrđeno je da hlorokin može da spreči umnožavanje korona-virusa i smanji njegovu koncentraciju u slučaju teških simptoma. Iako su postojale sumnje, a moguće nuspojave nisu dovoljno ispitane, na mnogim mestima na svetu su otpočele kliničke studije sa ovim lekom. Ipak, sa druge strane u Brazilu je jedanaestoro pacijenata umrlo zbog jakih aritmija i oštećenja srčanog mišića koji su verovatno izazvani većim dozama hlorokina u kombinaciji sa antibiotikom.

Internisti u jednom kanadskom stručnom časopisu još ranije su upozorili na opasnost aritmije, pogotovu ako se hlorokin daje sa antibiotikom. Prema tom tekstu, kombinacija lekova može da izazove i hipoglikemiju (veliki pad šećera u krvi), kao i uznemirenost, zbunjenost i halucinacije. Kod jačih doza, tvrdili su internisti, može da dođe do epileptičnih napada, kome i prestanka rada srca.

Deo problema sa hlorokinom moglo bi da bude to što je većina ljudi koji zbog korone razviju teške simptome znatno starija i bolesnija od pacijenata sa malarijom. Očito u toj rizičnoj grupi ovaj lek za malariju često ima teške posledice po srce.

Komentari

Vaš komentar