Podeli
ilustracija Foto: EPA/BERND WUESTNECK

Pojedine plaže na nemačkoj obali Baltičkog mora su tokom vikenda bile toliko krcate da nije bilo mesta za peškir. Mesta na moru beleže nalet turista koji su se odlučili za odmor u domovini, a kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost.

Doba korone se proteglo i na školske praznike, a to je vreme kada Nemci tradicionalno pohitaju na letnji odmor. Njihova omiljena destinacija je Mediteran – Italija, Hrvatska, Španija, Turska. Ipak ove godine su mnogi planovi propali pa je trebalo tražiti alternative, a najmanje maltretiranja je obećavao odmor u vlastitoj zemlji, piše Dojče vele.

Tokom vikenda je lepo vreme privuklo toliko turista na plaže Baltičkog mora da su u pojedinim mestima objavili da su njihove plaže popunjene do poslednjeg mesta. Broj posetilaca je ograničen zbog pravila socijalne distance.

“Goste koji dolaze upućujemo da samo prođu kroz naše mesto”, napisala je Betina Šefer, gradonačelnica Šarbuta, gradića petnaestak kilometara severno od Lubeka.

Ilustacija Foto: EPA/BODO MARKS

Tokom vikenda su pune i plaže i parkinzi pa su u mesto mogli ući samo lokalci i turisti sa rezervacijama u hotelima i apartmanima. Ovaj sunčani vikend se poklopio s početkom letnjeg školskog odmora u šest nemačkih pokrajina.

Merkel: I dalje je ozbiljno

Čak i tamo gde ima mesta na plažama Baltičkog i Severnog mora, pojedini turisti uopšte ne mogu doći. Naime, niz pokrajina je doneo uredbe da građani iz regija posebno pogođenih koronom mogu odsesti u hotelima jedino ako imaju svež negativan nalaz na virus.

Poslednjih dana je time pogođeno preko 600.000 ljudi iz Gutersloha i Varendorfa, dve opštine na zapadu Nemačke, nakon što je u najvećoj evropskoj fabrici mesa izbilo žarište korone. U oba okruga su vraćene oštre mere, a fabrika mesa “Tenis” se našla na udaru oštrih kritika zbog očajnih uslova u kojima žive i rade uglavnom došljaci s Balkana.

Ilustacija Foto: EPA/BODO MARKS

Opasnost ni izbliza nije prošla, upozorila je kancelarka Angela Merkel u subotu.

“Shvatite ovo ozbiljno jer jeste ozbiljno”, njena je poruka građanima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar