Podeli
Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas da je, u cilju sprečavanja drugog "zatvaranja" privrede i zemlje, da se preduzmu mere suzbijanja širenja koronavirusa.

“Koronavirus se širi pre svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske”, naglasio je Kurc u saopštenju, navodeći da je to razlog zašto je Austrija donela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koja stupa na snagu od ponoći.

Pročitajte još:

Najavio je da će od ponedeljka u ponoć na granicama biti pojačane kontrole.

Ministarstvo zdravlja već je izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana i poboljšanja zdravstvena kontrola i na granicama prema Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Svi povratnici sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje, na putovanju moraju imati negativan PCR test za ulazak u Austriju ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade PCR test u Austriji.

Uredba Minsitarstva zahteva od nadležnih vlasti da detaljno kontroliše podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regiona, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i s pravim podacima ispunili formular o mestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.

Komentari

Vaš komentar