Podeli:
Kapama
Foto: ALP AKSOY / Alamy / Alamy / Profimedia

Kapama se tradicionalno priprema u proleće, u sezoni zeleniša i mlade jagnjetine.

Osim onih koji pamte miris bakine kuhinje, i nutricionisti preporučuju kapamu kao odlično jelo za jačanje organizma i regulisanje metabolizma. Pravi se sa zeljem, spanaćem, blitvom, mladim lukom i mesom. Po tradicionalnim receptima, bira se jagnjetina, mada je jednako ukusna i sa junetinom, piletinom…

Donosimo vam jednostavan recept za panamu sa zeljem i jagnjetinom, a vi budite slobodni da eksperimentišete i s drugim sastojcima i začinima.

Sastojci

1 kg jagnjetine od grudi ili buta, vrat, plećka (ili junetine, piletine…)

6 komada mladog crnog luka

5-6 vezica mladog zelja (ili 600 g očišćenog)

2-3 kasicice aleve paprike

so, biber po ukusu

par kašika masti ili ulja za prženje

par šolja vode

50-70 gr brašna

Priprema

Meso isecite na nekoliko delova, operite i prosušite krpom, posolite, pospite brašnom, pa ga pržite na vreloj masti ili ulju da dobije rumenu boju. Kad je pečeno, izvadite i stavite u tanjir sa strane.

Pročitajte još:

U međuvremenu naseckajte mladi luk, pa u zagrejanu mast u kojoj ste propržili meso ubacite prvo beli deo, zatim i perca. Beli deo treba da dobije zlatnu boju, perca tek malo da promene nijansu. Dodajte alevu papriku i propržite još malo.

Zelje (spanać, blitvu…) očistite, operite, ocedite i isecite. Dodajte ga malo po malo dinstanom luku, uz stalno mešanje da bi se ravnomerno izdinstalo.

Postepeno nalivajte vodom, tek toliko da prekrije zelje. Čim provri dodajte prženu jagnjetinu sa sve masnoćom koja se ocedila u tanjiru. Po potrebi dodajte još vode, posolite i pobiberite i sve zajedno kuvajte još najmanje 30 minuta.

Kapamu služiti toplu uz kiselo mleko ili pavlaku.

Pogledajte i recept za kapamu s piletinom i spanaćem.

Komentari

Vaš komentar