Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena predstavila recept za pileće batake u testu u kombinaciji sa zdravim hlebom.
Sastojci:
2 pakovanja lisnatog testa
5-6 bataka
300 g krompira
200 g šampinjona
1 luk
začin za piletinu
1 zelena paprika
maslinovo ulje
mirođija/peršun
so, biber
Priprema:
Batake začiniti po ukusu, pa dodati začin za piletinu i preliti ih maslinovim uljem i ispržiti sa obe strane u zagrejanom tiganju..
Krompir skuvati, pa mu dodati so, biber i izgnječiti ga kao za pire krompir. Zatim mu dodati seckanu mirođiju i seckanu zelenu papriku i sve lepo izmešati.
Na zagrejanom tiganju sa malo maslinovog ulja propržiti sitno seckan luk, pa mu dodati seckane pečurke i kratko prodinstajte i začinite po ukusu.
Lisnato testo iseći na 6 kvadrata/pravougaonika, a zatim drugo testo isecite na 12 manjih kvadrata/pravougaonika..
Uzmite jedan veći kvadrat pa na njega stavite manji kvadrat testa, na testo stavite krompir, pa dinstane pečurke i na kraju batak i sve to uvijete kao neki paketić. Ovako pripremljene batake složite na pleh obložen pek papirom, a drške bataka uvijte u foliju kako ne bi izgorele i pecite ih još nekih 20-25 minuta na 180-200 stepeni dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Sastojci:
500 g mladog sira
4 jajeta
1 čen belog luka
1/2 šolje prosenih pahuljica
1 kašika luka u prahu
1/2 šolje ovsenih pahulja
1/3 šolje lana
1/2 šolje golice
1/2 šolje suncokreta i susama
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
Priprema:
Umutiti jaja sa sirom pa dodati sve sastojke redom i sve lepo sjediniti. Na plehu koji je obložen pek papirom vlažnim rukama napravite veknu i pecite nekih 50-60 minuta na 180-190 stepeni
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare