U novoj epizodi emisije "Praktična žena" smo saznali recept za vertikalnu medenu tortu.

Vertikalna medena torta

Sastojci:

375 g meda

70 g šećera

90 g maslaca

130 g krem sira ( kisele pavlake) 20-30 % masnoće

9 g sode bikarbone

210 g celih jaja (4 komada)

2 g soli

310 g brašna

40 gr kakao praha (alkalni je najbolji)

Marmelada od maline:

1200 g voćnog pirea od maline, ili bilo kog drugog voća

120 g šećera

26 g pektina (ukoliko ne možete naći pektin možete zgusnuti uz pomoć gustina ili želatina)

Krem sir glazura od ruže i burbon vanile:

450 g oceđena pavlaka 30%

410 g slatke pavlake 33-36%

280 gr mascarpone sira

65 g šećera u prahu

65 g miksa ružine arome, sirupa ili vode sa pastom od burbon vanile

Čoko glazura:

250 g crne čokolade

250 g slatke pavlake 33-36 %

Krem sir buttercream:

125 g maslaca 82 % masnoće

350 g krem sira

25 g šećera u prahu

25 g arome ili paste ruže, ili aroma malina

Praktična žena – Vertikalna medena torta PScreen 01

Priprema:

Čokoladna glazura:

Sipajte slatku pavlaku u šerpu i dovedite je do ključanja. Zatim prelijte preko čokolade i ostavite par min daodstoji. Mešajte dok ne postane glatko. Ostavite ga da se ohladi par sati.

Krem sir buttercream:

Omekšali puter stavite u činiju miksera i dodajte šećer u prahu. Umutite ga velikom brzinom dok ne postane glatka i penasta. Smanjite brzinu na minimum i postepeno dodajte krem sir. Mešajte masu dok ne postane glatka. Bolje koristiti krem sir koji smo izvadili bar 15-ak minuta pre upotrebe. Zaustavite mikser i umešajte puter krem silikonskom lopaticom. Zatim dodajte boju, aromu ili pastu miksajte krem na maloj brzini dok se ne dobije homogena struktura.

Ne mešajte je dugo da ne dođe do vazdušastih mehurića.

Ređanje:

Pažljivo skinite kore sa papira i poređajte ih u jedan ili više redova na radnoj površini tako da vam na njih bude zgodno da nanesete glazuru. Glazuru od pavlake podeliti na 14 jednakih delova (po 90 g). Koristite špatulu za razmazivanje. Ravnomerno rasporedite glazuru preko korice na marmeladu od malina. Pošto su slojevi torte veoma mekani, odmah nakon nanošenja glazure možete da počnete da sastavljate tortu. Prvu traku pažljivo umotajte u rolnu, a zatim svaki sledeći sloj torte namotajte na prethodni. Zamotajte tortu acetatnom folijom stavite u podesivi obruč za tortu i zategnite. Ostavite tortu u frižideru da se stabilizuje preko noći.

Prvi sloj torte mora se umotati veoma pažljivo i što je moguće čvršće tako da u centru kolača nema udubljenja. Ako je rolat sa glazurom previše mek, bolje je ne sastavljati tortu do kraja u vašim rukama. U tom slučaju, prve 3-4 trake čvrsto umotajte, zatim stavite tortu na sredinu podloge za tortu i pažljivo postavite sve ostale trake u vertikalni položaj. Složenu tortu izvadite iz frižidera, uklonite obruč za tortu i acetatni foliju. Premažite ga tankim slojem ganaža i stavite tortu u frižideru na 30 minuta. Stavite tortu na rotirajuće dno i premažite je kremom od putera.

Zagladite ga plastičnom špatulom. Gotov kolač ukrasite malinama,ružama, čokoladnim saćem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar