Lešnik karamel torta savršena je zimska poslastica, a u "Praktičnoj ženi" dobili smo recept koji jedva čekamo da isprobamo ovih zimskih dana.
kora
-16 belanaca
-300 g šećera
-300 g mlevenih lešnika
-100 g seckanih lešnika
-4 kašike brašna
fil
-16 žumanaca
-3 jaja
-300 g šećera
-300 g putera
premaz
-300 g karamel krema (istopljenih karamel bonbona ili domaći karamel od kondenzovanog mleka)
-200 g seckanih lešnika
dekoracija
-šlag/slatka pavlaka
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, a zatim lagano umešati mlevene i seckane lešnike i brašno. Od ove količine ispecite 4 kore. Svaku koru pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.
Za fil skuvati žumanca i jaja sa šećerom na pari. Ohladiti fil do sobne temperature. Umutiti puter sobne temperature i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.
Kore premazati karamelom, zatim posuti preko karamela seckane lešnike i filovati žutim filom. S tim da poslednju koru ne premazujemo. Dekorisati po želji šlagom ili slatkom pavlakom.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar