Lešnik karamel torta savršena je zimska poslastica, a u "Praktičnoj ženi" dobili smo recept koji jedva čekamo da isprobamo ovih zimskih dana.

Sastojci:

kora

-16 belanaca

-300 g šećera

-300 g mlevenih lešnika

-100 g seckanih lešnika

-4 kašike brašna

fil

-16 žumanaca

-3 jaja

-300 g šećera

-300 g putera

premaz

-300 g karamel krema (istopljenih karamel bonbona ili domaći karamel od kondenzovanog mleka)

-200 g seckanih lešnika

dekoracija

-šlag/slatka pavlaka

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, a zatim lagano umešati mlevene i seckane lešnike i brašno. Od ove količine ispecite 4 kore. Svaku koru pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.

Za fil skuvati žumanca i jaja sa šećerom na pari. Ohladiti fil do sobne temperature. Umutiti puter sobne temperature i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.
Kore premazati karamelom, zatim posuti preko karamela seckane lešnike i filovati žutim filom. S tim da poslednju koru ne premazujemo. Dekorisati po želji šlagom ili slatkom pavlakom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar