Pogledajte recept za posnu tortu sa alvom iz emisije Praktična žena.
Za kore
1 čaša ( 200 ml) gaziranog soka od narandže
2 čaše šećera
3 čaše brašna
2 kašike džema od kajsija
1 kašika sode bikarbone
3 kašike ulja
20 kašika mlevenih orha
Za grilijaš :
250 gr seckanih oraha
300 gr šećera
600 grama tahan alve sa kakaom
5 kašika šećera
6 kašika kakaoa
100 ml vode
500 g margarina
500 g posnog šlaga
300 ml kisele vode
Sve sastojke sjediniti i od toga ispeći dve kore u plehu 26×32 ili 4 okrugle fi 24 cm. Kore pecite 10 minuta na 200 stepeni.
Grilijaš napravite tako što ćete karamelizovati šećer u šerpi na srednjoj temperaturi dok se potpuno ne otopi vodeći računa da ne pregori i dobije gorak ukus . U rastopljeni šećer dodati orahe i brzo promešati, odmah isipati u činiju u koju ste predhodno stavili alu foliju i sačekati da se ohladi.Kad se ohladio grilijaš okrenite ga naopačke, skinite foliju i istucajete čekićem za meso u odgovarajućoj posudi a onda sameljite u blenderu.
Penasto umutite alvu sa ostalim sastojcima. Šlag umutite čvrsto sa vodom
Kora – krem – grilijaš – šlag sve do kraja tako i ukrasite po želji.
Detaljan postupak pogledajte u videu s početka videa.