U novoj epizodi emisije "Praktična žena" smo saznali recept za lisnate šarene štapiće i baget sa masilanama.

Lisnati šareni štapići

Sastojci:

2,5 lisnata testa

1 teglica pesto sosa

1/2 tegle ajvara

1 jaje

semenke po izboru (susam, lan…)

Praktična žena – Lisnati štapići sa pestom i ajvarom i Baget sa maslinama Pscreen 02

Priprema:

Podelite lisnato testo na pola,tako da na kraju imate 5 dela testa. Premažite prvo testo pesto sosom, pa preklopite drugim testom koje premažete ajvarom, prekolopite trećim testom koje premažete pestom, pa preklopite četvrtim testom premazanim ajvarom i na kraju preklopite petim testom. Malo pritisnite i secite na dugačke trake i uvijte kao za štapiće. Štapiće ređati na pleh obložen pek papirom, premažite ih umućenim jajetom i pecite oko15 minuta na 180 stepeni.

Baget sa maslinama

Sastojci:

450 g brašna

50 g integralnog brašna

350-375 g vode

30 g maslinovog ulja

1/2 kesice instant kvasca

10 g soli

1 kašika ruzmarina

250 g maslina

Praktična žena – Lisnati štapići sa pestom i ajvarom i Baget sa maslinama Pscreen 02

Priprema:

Zamesite testo od brašna, integralnog brašna, vode, kvasca, ulja, soli i poklopite ga većim tanjirom da malo nadođe. Nakon 15 minuta premesite ga preklapajući testo. Ovo ponovite tri puta, a zatim testu dodati masline i ruzmarin i poklopite ga većim tanjirom ili providnom folijom.

Ovako pripremljeno testo odložite u frižider na 24-36 h. Nakon tog vremena testo podelite na 6 dela i svaki uvijte kao kiflicu a zatim lagano uvrtite i složite na peh obložen pek papirom. Bagete možete ostaviti da nadođu još pola sata ali možete i da izostavite ovaj korak. Hlepčiće pecite 30-40 minuta na 175 stepeni.

Za detaljan postupak pogledajte video s početka teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar