U novoj epizodi emisije "Praktična žena" smo saznali recept za lisnate šarene štapiće i baget sa masilanama.
2,5 lisnata testa
1 teglica pesto sosa
1/2 tegle ajvara
1 jaje
semenke po izboru (susam, lan…)
Podelite lisnato testo na pola,tako da na kraju imate 5 dela testa. Premažite prvo testo pesto sosom, pa preklopite drugim testom koje premažete ajvarom, prekolopite trećim testom koje premažete pestom, pa preklopite četvrtim testom premazanim ajvarom i na kraju preklopite petim testom. Malo pritisnite i secite na dugačke trake i uvijte kao za štapiće. Štapiće ređati na pleh obložen pek papirom, premažite ih umućenim jajetom i pecite oko15 minuta na 180 stepeni.
450 g brašna
50 g integralnog brašna
350-375 g vode
30 g maslinovog ulja
1/2 kesice instant kvasca
10 g soli
1 kašika ruzmarina
250 g maslina
Zamesite testo od brašna, integralnog brašna, vode, kvasca, ulja, soli i poklopite ga većim tanjirom da malo nadođe. Nakon 15 minuta premesite ga preklapajući testo. Ovo ponovite tri puta, a zatim testu dodati masline i ruzmarin i poklopite ga većim tanjirom ili providnom folijom.
Ovako pripremljeno testo odložite u frižider na 24-36 h. Nakon tog vremena testo podelite na 6 dela i svaki uvijte kao kiflicu a zatim lagano uvrtite i složite na peh obložen pek papirom. Bagete možete ostaviti da nadođu još pola sata ali možete i da izostavite ovaj korak. Hlepčiće pecite 30-40 minuta na 175 stepeni.
Za detaljan postupak pogledajte video s početka teksta.