U emisiji "Praktična žena" voditeljka Nataša Pavlović je predstavila lila tortu po receptu iz Minjine kuhinjice.

Sastojci:

Za 4 kore:

16 belanaca

16 kašika šećera

20 kašika mlevenih oraha

4 kašike brašna

4 kašičice praška za pecivo

Za žuti fil:

16 žumanaca

1 litar mleka

3 pudinga od vanile

2 kašike gustina

16 kašika šećera

2 vanilin šećera

350 g putera

100 g šećera u prahu

Za lila fil

200 g malina

300 g borovnica

200 g šećera

250 ml vode

malo želatina

250 ml slatke pavlake

100 ml mleka

40 g šlaga

400 g krem sira

Pročitajte još:

Priprema:

Prvo za koru umutite četiri belanceta sa četiri kašike šećera. Dodajte pet kašika mlevenih oraha, te mutite mikserom na najmanjoj jačini. Ubacite jednu kašiku brašna i kašičicu praška za pecivo. Tako ponovite za sve četiri kore. Kore pecite u okruglom plehu na 180 stepeni po 15-ak minuta.

Za žuti fil umutite sva žumacna, puding, gustin i malo mleka, te dodajte i šećer i vanilin šećer. Umutite i dodajte u mleko koje ste stavili da se kuva. Mešajte dok se ne zgusne, pa sklonite s vatre da se prohladi. Dodajte puter i šećer u prahu i umutite mikserom.

Želatin stavite u malo vode na nabubri.

Za lila fil pomešajte maline, borovnice, šećer i vodu, te kuvajte mešajući. Potom izmiksajte štapnim mikserom i prohladite. Procedite.

Pomešaje slatku pavlaku, mleko i šlag, pa sjedinite sa filom od voća. Želatin nakratko stavite na vatru i ubacite u lila fil. Ubacite i želatin, pa umutite fil mikserom. Ubacite i krem sir i umutite kašikom.

Tortu slažite u okrugli kalup sa obručem sledećim redosledom: kora, trećina žutog fila, trećina lila fila, druga kora, druga trećina žutog, pa lila fila i na kraju treća kora, pa ostatak žutog, te lila fila i završite četvrtom korom. Po želji ukrasite ili unapred odvojte malo fila po želji i time premažite tortu. Ostavite u frižideru preko noći.

Pratite Praktičnu ženu za još sjajnih recepata, a ako biste pak nešto jednostavno što nikad ne izlazi iz mode, preporučujemo neprevaziđeni recept za domaće krofne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar