U emisiji "Praktična žena" voditeljka Nataša Pavlović je predstavila lila tortu po receptu iz Minjine kuhinjice.
Za 4 kore:
16 belanaca
16 kašika šećera
20 kašika mlevenih oraha
4 kašike brašna
4 kašičice praška za pecivo
Za žuti fil:
16 žumanaca
1 litar mleka
3 pudinga od vanile
2 kašike gustina
16 kašika šećera
2 vanilin šećera
350 g putera
100 g šećera u prahu
Za lila fil
200 g malina
300 g borovnica
200 g šećera
250 ml vode
malo želatina
250 ml slatke pavlake
100 ml mleka
40 g šlaga
400 g krem sira
Prvo za koru umutite četiri belanceta sa četiri kašike šećera. Dodajte pet kašika mlevenih oraha, te mutite mikserom na najmanjoj jačini. Ubacite jednu kašiku brašna i kašičicu praška za pecivo. Tako ponovite za sve četiri kore. Kore pecite u okruglom plehu na 180 stepeni po 15-ak minuta.
Za žuti fil umutite sva žumacna, puding, gustin i malo mleka, te dodajte i šećer i vanilin šećer. Umutite i dodajte u mleko koje ste stavili da se kuva. Mešajte dok se ne zgusne, pa sklonite s vatre da se prohladi. Dodajte puter i šećer u prahu i umutite mikserom.
Želatin stavite u malo vode na nabubri.
Za lila fil pomešajte maline, borovnice, šećer i vodu, te kuvajte mešajući. Potom izmiksajte štapnim mikserom i prohladite. Procedite.
Pomešaje slatku pavlaku, mleko i šlag, pa sjedinite sa filom od voća. Želatin nakratko stavite na vatru i ubacite u lila fil. Ubacite i želatin, pa umutite fil mikserom. Ubacite i krem sir i umutite kašikom.
Tortu slažite u okrugli kalup sa obručem sledećim redosledom: kora, trećina žutog fila, trećina lila fila, druga kora, druga trećina žutog, pa lila fila i na kraju treća kora, pa ostatak žutog, te lila fila i završite četvrtom korom. Po želji ukrasite ili unapred odvojte malo fila po želji i time premažite tortu. Ostavite u frižideru preko noći.
Pratite Praktičnu ženu za još sjajnih recepata, a ako biste pak nešto jednostavno što nikad ne izlazi iz mode, preporučujemo neprevaziđeni recept za domaće krofne.