U emisiji Praktična žena Nataša Pavlović je predstavila Snežanu Prokić koja živi u Holandiji, a ona je napravila odličan Appeltaart (tortu sa jabukama).

Snežana Prokić duže od 30 godina živi u Holandiji i ovo je njen recept za Appeltaart (torta sa jabukama). Kompletan proces pravljenja možete pogledati u videu iznad.

Sastojci:

Praktična žena
Foto: Praktična žena

nadev

-1,5 kg jabuka

-1/2 kašičice cimeta

-sok od jednog limuna

-100gr oraha

-100gr suvog grožđa

-šećer po ukusu(oko 100g)

kora

-200 g maslaca sobne temperature

– 2 jaja

-1/2 kašičice cimeta

-rendana kora limuna

-150 g šećera

-1/2 praška za pecivo

-400 g brašna

premaz

-džem od kajsije

Priprema:

Praktična žena
Foto: Praktična žena

Od navedenih sastojaka za koru napravite prhko testo koje obložite folijom i odložite ga u frižider dok pripremate nadev za tortu.

Za nadev najpre očistiti jabuke, isecite ih na komadiće, posuti po njima cimet, šećer, sok od limuna, orahe (seckane) , suvo grozđe i sve sjediniti.

Kada smo napravili fil, izvadimo testo iz frižidera.

Oko 1/4 testa ostavljamo za gornje kaiševe koje ćemo poređati po jabukama. Razvijemo koru od testa veličine kalupa u kojoj pečemo (prečnik je 26cm). Testo prebacimo u kalup (po dnu i stranicama kalupa) koji smo predhodno premazali maslacem.

Sada kada ste stavili testo možete ga izbockati viljuškom, a zatim naneti pripremljeni nadev od jabuka. Po nadevu od jabuka stavljamo predhodno razvijenu koru testa koju smo isekli po dužini širine našeg prsta. Kaiševe testa ukrštamo po jabukama. Tortu pečemo u već zagrejanoj rerni na 175 stepeni. Pečemo oko sat vremena. Pri kraju pečenja premazati tortu džemom od kajsija u koji stavite malo vode kako bi lakše namazali četkicom po gornjem testu torte. Vratimo tortu u rernu na par minuta,dok torta ne dobije lepu zlatnu boju.

Tortu pre sečenja lepo ohladite i poslužite uz šlag ili sladoled.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar