U emisiji Praktična žena Nataša Pavlović je predstavila Snežanu Prokić koja živi u Holandiji, a ona je napravila odličan Appeltaart (tortu sa jabukama).
Snežana Prokić duže od 30 godina živi u Holandiji i ovo je njen recept za Appeltaart (torta sa jabukama). Kompletan proces pravljenja možete pogledati u videu iznad.
nadev
-1,5 kg jabuka
-1/2 kašičice cimeta
-sok od jednog limuna
-100gr oraha
-100gr suvog grožđa
-šećer po ukusu(oko 100g)
kora
-200 g maslaca sobne temperature
– 2 jaja
-1/2 kašičice cimeta
-rendana kora limuna
-150 g šećera
-1/2 praška za pecivo
-400 g brašna
premaz
-džem od kajsije
Od navedenih sastojaka za koru napravite prhko testo koje obložite folijom i odložite ga u frižider dok pripremate nadev za tortu.
Za nadev najpre očistiti jabuke, isecite ih na komadiće, posuti po njima cimet, šećer, sok od limuna, orahe (seckane) , suvo grozđe i sve sjediniti.
Kada smo napravili fil, izvadimo testo iz frižidera.
Oko 1/4 testa ostavljamo za gornje kaiševe koje ćemo poređati po jabukama. Razvijemo koru od testa veličine kalupa u kojoj pečemo (prečnik je 26cm). Testo prebacimo u kalup (po dnu i stranicama kalupa) koji smo predhodno premazali maslacem.
Sada kada ste stavili testo možete ga izbockati viljuškom, a zatim naneti pripremljeni nadev od jabuka. Po nadevu od jabuka stavljamo predhodno razvijenu koru testa koju smo isekli po dužini širine našeg prsta. Kaiševe testa ukrštamo po jabukama. Tortu pečemo u već zagrejanoj rerni na 175 stepeni. Pečemo oko sat vremena. Pri kraju pečenja premazati tortu džemom od kajsija u koji stavite malo vode kako bi lakše namazali četkicom po gornjem testu torte. Vratimo tortu u rernu na par minuta,dok torta ne dobije lepu zlatnu boju.
Tortu pre sečenja lepo ohladite i poslužite uz šlag ili sladoled.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar