Uživajte u slasnom keto receptu uz koji će i najveći gurmani gubiti kilograme.
kore
– 150 g bademovog brašna
– 50 g krem sira
– 2 jaja
– 1 kašika psyllium praha (ili mlevenih lanenih semenki)
– 1 kašičica praška za pecivo
– prstohvat soli
sos od mesa:
– 400 g mlevenog mesa (junetina ili mešavina junetine i svinjetine)
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 400 g paradajz pirea
– 2 kašike maslinovog ulja
– 1 kašičica origana
– 1 kašičica mlevene crvene paprike
– So i biber po ukusu
preliv (bešamel sos):
– 200 ml pavlake za kuvanje (30% masti)
– 100 g rendanog parmezana
– 100 g rendanog kačkavalja (ili sira po izboru)
– 1 jaje
– prstohvat soli i bibera
Testo:
U činiji umutite jaja i krem sir dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte bademovo brašno, psyllium prah, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mešajte dok se ne formira kompaktno testo.
Ostavite testo da odstoji 5-10 minuta kako bi psyllium (ili lanene semenke) upili vlagu i povezali smesu.
Zagrejte rernu na 180°C.
Testo podelite na dva dela. Između dva lista papira za pečenje razvucite prvi deo testa tanko, u obliku pravougaonika (debljine oko 3 mm), tako da bude u veličini tepsije u kojoj ćete praviti lazanje.
Pecite testo 10-12 minuta, dok blago ne porumeni, a zatim ga ostavite da se ohladi. Ponovite postupak sa drugim delom testa.
Sos od mesa:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i pržite dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso, so i biber po ukusu, i pržite dok ne porumeni, oko 8-10 minuta.
Dodajte paradajz pire, origano i mlevenu crvenu papriku. Kuvajte još 10 minuta na laganoj vatri, dok se sos ne zgusne.
Bešamel sos:
U činiju umutite jaje, pavlaku za kuvanje, rendani parmezan i kačkavalj. Dodajte prstohvat soli i bibera. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Slaganje lazanja:
U podmazanu tepsiju stavite prvi list pečene kore. Preko kore rasporedite polovinu sosa od mesa, pa prelijte sa malo bešamel sosa. Pokrijte drugim listom kore, dodajte preostali sos od mesa i ostatak bešamela. Preko svega pospite dodatnih 50 g rendanog kačkavalja za hrskavu koricu.
Pecite lazanje u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok se lazanje lepo ne zapeku i dobiju zlatnu koricu.
Izvadite iz rerne i ostavite lazanje da se malo prohlade pre serviranja, kako bi se slojevi lepo stegli.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar