Pogledajte recept za posnu tortu sa bademima i breskvama iz emisije Praktična žena.
Za 2 kore
110 g brašna
60 g posnog mlevenog keksa
60 g pečenog mlevenog badema
7 kašika šećera
2 dl kisele vode
0,5 dl ulja
1/2 kesice praška za pecivo
još
70 gr listića badema za posipanje korica
fil
sok iz kompota(breskva će se koristiti u daljem postupku)
1 l biljnog mleka
10 kašika šećera
1 vanil šećer
2 pudinga od vanile
60 g gustina
2 štangle posne bele čokolade ( 50g)
250 g margarina
100 g posnog šlaga
GRILIJAŠ OD BADEMA
200 g šećera
200 g pečenog badema
još
500 g breskvi iz kompota
Kore
Prosejati i sjediniti suve sastojke, pa dodati mokre. U dva kalupa na pek papiru izliti dobijenu masu, obe korice posuti listićima badema. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju lepu, zlatnu boju.
Fil
U 100 ml biljnog mleka razmutiti puding i gustin, a ostatak mleka i soka iz kompota staviti da se zagreva u sudu na pari sa 10 kašika šećera i vanil šećerom. Dodati razmućen puding i gustin i zakuvati fil. U topao fil dodati 2 štangle bele čokolade za kuvanje. U ohlađen fil dodati margarin sobne temperature i umešati prethodno umućen šlag.
Griljaš od badema
Šećer rastopiti na tihoj vatri,dodati pečeni badem i sve lepoizmešati kako bi badem bio obložen karamelizovanim šećerom. Sipati ne pek papir da se ohladi. Ohlađen grilijaš samleti u blenderu U gotov fil dodati usitnjen grilijaš od badema.
POSTUPAK FILOVANJA:
Na tacnu staviti prvu koru i naneti deo fila, staviti breskve isečene na šnite. Lagano ih prekriti drugim delom fila pa staviti drugu koricu. Celu tortu premazati kojom kašikom fila i staviti na hladjenje. Ohladjenu tortu dekorisati šlagom i listićima badema.
Ceo postupak pripreme pogledajte u videu na početku teksta.