U emisiji "Praktična žena" voditeljka Nataše Pavlović pokazala je kako pravi pastu sa karamelizovanim lukom.
4 kašike mas. ulja
2 kašike maslaca
2 glavice luka
2 kašičice čili ulja
500 ml neutralne pavlake
1 veza svežeg peršuna
1 kašičica belog luka u prahu
so i biber po ukusu
Luk isecite na sitne kockice.
Najpre na laganoj vatri zagrejte ulje i maslac. Nakon što se zagreje , luk karamelizirajte najmanje 20 minuta. Kada je luk počeo da dobija boju i karamelizirati se, smanjite temperaturu i često mešajte još nekih 10 minuta. Sada dodajte ulje čilija, so, biber, beli luk u prahu i dobro promiješajte. Zatim dodajte i neutralnu pavlaku.
Pustite da se zajedno kuva još oko 5 minuta pre nego što dodate testeninu. Skuvajte testeninu al dente. Dodajte testeninu karamelizovanom luku i pustite da se testenina i umak kuvaju još par minuta da se dobro sjedine.
Na kraju sklonite sa vatre testeninu, dodajte svež peršun, poslužite i uživajte. Po želji po vrhu možete dodati i malo rendanog parmezana.
Za detaljan postupak pogledajte video sa početka teksta.