Foto: Privatna arhiva

Advokatska komora Srbije sazvala je skupštinu na kojoj će se u subotu odlučiti da li će advokati, u znak protesta zbog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade bankarskih kredita, stupiti u generalni štrajk. Ubrzo nakon poziva AKS, međutim, usledili su unutrašnji sukobi između samih advokata, pravljenje spiskova “izdajnika”, pa čak i licitiranja koji stepen nasilja treba izvršiti nad advokatima koji nisu za obustavu rada.

Jedan od najvatrenijih zagovornika štrajka, beogradski advokat Čedomir Kokanović, na vajber grupi pod nazivom „Konferencija advokata“ podelio je tabelu za glasanje sa pitanjem: “koji stepen nasilja (od 1 do 10) prema komornicima i delegatima je opravdan ako izjebu advokate za obustavu do ispunjenja”.

Pročitajte još:

Na drugoj grupi isti advokat je, uz uvrede, već optužio pojedine kolege iz komora Srbije i Vojvodine za opstrukciju, uz zlokobnu napomenu da se “u ratu izdaja kažnjava metkom”. Usledile su zatim i brutalne poruke drugih advokata istomišljenika, koji su svoje stavove o “izdajnicima” ilustrovali morbidnim fotografijama.

Advokat Miroslav Živanović je na grupi “Ni korak nazad” objavio poruku “Obustava ili …” uz uznemirujuću fotografiju leša Muamera Gadafija, dok je na grupi dan konferencije, 6 novembar, ilustrovan grupom naoružanih Talibana ispred kojih kleče goloruki zarobljenici.

Foto: Privatna arhiva

Prepiska se dalje nastavlja brojnim psovkama i uvredama, ali i izmišljenim govorom predsednice Advokatske komore Srbije Jasminom Milutinović, koja se navodno svojim kolegama obraća sa “pi..e i stoko”.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj “govor” je takođe podelio advokat Kokanović, koji za Nova.rs kaže da iza vulgarnosti i nasilje zapravo stoji “metaforička posledica diktature”. On je potvrdio da pred postojeću konferenciju postoje “velike tenzije na advokatskim društvenim mrežama”.

“U tako zategnutoj situaciji, razumem da advokati na svojim grupama metaforički potenciraju posledice koje diktatori trpe od nezadovoljnih građana u revolucijama (Sadam, Gadafi, Čaušesku, Talibani) jer komorska rukovodstva zaista vide kao diktaturu. Razumem i strah rukovodilaca komora Srbije i Vojvodine, jer su im pozicije ugrožene gnevom članstva zbog nepopularnih poteza. Ipak, lično nisam video “pozive na nasilje”. Poziv na nasilje mora biti konkretan, ozbiljan i ostvarljiv, a ja to nisam video”, kaže Kokanović za Nova.rs., pripisujući ovakav nasilni dijalog “polarizacijom” među samim advokatima.

“Jedna struja je većina advokata u Srbiji koji su iskazali volju za protestom i obustavom rada u peticijama i anketama. Druga struja je oličena u rukovodstvima advokatskih komora Srbije i Vojvodine koja su interesno povezana sa bankama i koja opstruiraju konferenciju, skupštinu i odluku o obustavi rada. Jasno se dakle polarizuju “advokatski narod” koji se zalaže za povlačenje spornog stava VKS i sa druge strane “komorska vlast” koja radi u interesu bankrskog lobija i države, motivisana ličnim interesima i privilegijama”, tvrdeći da “advokatski narod ima brojnost ali nema vlast u komori, a komorska vlast logično ima formalne pozicije, ali nema podršku advokata”, i da se tu stvara tenzija.

Advokat Kokanović se kandidovao na nedavnim izborima za predsednika Advokatske komore Beograda, na kojima je ostao na trećem mestu.

Pored predvodnika štrajka advokata, poznat je po vrlo oštrim i uvredljivim komentarima o “diktatorima u komorskim rukovodstvima”.

Čedomir Kokanović Foto:N1

Protiv Kokanovića je pred novosadskim sudom pokrenuto i pet krivičnih tužbi od strane predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog, ali ni po jednoj još nije postupano, jer se ne odaziva na pozive suda.

Sud je u više predmeta naredio i njegovo prinudno dovođenje, ali je policija poslala izveštaj novosadskom sudu da je Kokanović “nepoznat i na adresi na kojoj mu je prijavljena kancelarija i na adresi stanovanja na kojoj je prijavljen”.

BONUS video: Protest advokata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare