Foto: Printscreen; Kristijan Ramadan

Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine na Univerzitetu Oksford, rekao je u jutarnjem programu "Probudi se" da je duboko optimističan u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa, jer su rezulati za sada dobri i idu u pravom smeru, ne samo sa Oksforda, već i iz drugih centara. On je rekao da u svetu radi ima oko 11 različitih vakcina, te da za sad prenjači oksfordska.

„Nije važno ko će pobediti, važno je da svi radimo na suzbijanju pandemije i da se u sledećoj godini suzbije, da se možemo vratiti normalnom životu“, naveo je Ramadan.

On je rekao da je oksfordska vakcina u kliničkoj fazi tri, da su prethodne faze pokazale da nije štetna za ljude i da ne uzrokuje nus pojave.

„Treća faza za sada pokazuje da stvara dobar imuni odgovor. Cilj vakcine je da trenira naš organizam da stvori dovoljnu količinu antitela i stanične imunosti da nas odbrani od ovog virusa. Treća faza je već sada to pokazala. Cilj ove vakcine biće da spreči pojavu teških oboljenja. Kovid 19 nije teška bolest, ako ste zdravi i relativno mladi“, naveo je profesor Ramadan.

On je izjavio da je vakcina spremna, da se radilo na velikoj proizvodnji, kao i da je u desetak kompanija Astre Zeneke, sa kojom Oksford ima ugovor, pripremljeno oko milijardu doza vakcina.

„Vakcine nisu štetene. Imaju imuni odgovor, ali još ne znamo da li će sprečiti pojave teška oboljenja. Za to se trebaju čekati zadnji rezultati iz faze tri. Uključeno je u klinička ispitivanja između 30.000 i 40.000 ljudi, ali ti ljudi ne mogu biti namerno zaraženi“, rekao je profesor Ramadan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare