Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za kulturu i informisanje na kojoj su se predstavili novi kandidati za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine predložio je dva novinara sa Radio televizije Vojvodina Milorada Vukašinovića i Gorana Erora, objasnivši da obojica ispunjavaju sve uslove za članove Saveta REM-a.

Obojica kandidata predstavila su kratko svoje biografije. Vukašinović je rekao da ovaj predlog doživljava kao priznanje za svoj novinarski rad ali i obavezu da posao obavlja odgovorno u skladu sa interesima svoje profesije.

Naveo je da se novinarstvom bavi od početka 90-ih godina na RT Novi Sad gde je bio i pomoćnik glavnog urednika, radio na privatnim medijima, bio saradnik Novosti i Pečata, urednik portala Vidovdan, objavio četiri knjige, a od avgusta 2011. zaposlen je u Matici srpskoj kao viši sručni saradnik.

Eror je istakao da je iz sela Rivice kod Iriga, da je na RTV uređivao prvo emisije o poljoprivredi, zatim i u informativnoj redakciji, da je radio u opštinskoj upravi u Irigu, bio predsednik mesne zajednce u selu, učestvovao u organizaciji Dana vina i Dana bostana, a objavio je i dve zbirke poezije.

Odgovarajući na pitanja članova odbora za kulturu i informisanje na koji način mogu da doprinesu radu REM-a, Vukašinović je rekao da će se zalagati za razvoj profesionalizma u zapošljavanju u medijima, i insistirati na unapređivanju uređivačke nezavisnosti.

Foto: Shutterstock

Na pitanje kako ocenjuje dosadašnji rad REM-a, naročito kada je reč o izbornim uslovima, Vukašinović je rekao „da je Srbija primer medijskog pluralizma“ i da ne vidi potrebu za vanrednim merama. Eror je rekao da REM treba da radi na unapređenju medijske strategije i da se zalaže za poštovanje novinarske etike.

Oba kandidata smatraju da REM treba da radi na očuvanje jezika i kulture. Poslanici Skupštine Srbije izabraće jednog od dva predložena kandidata. Skupština Vojvodine predložila je kandidate za savet REM-a pošto je Slobodan Cvejić podneo ostavku u decembru prošle godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare