Foto: N1

Američke planove da se srpsko-kosovski dijalog odigra u Vašingtonu poremetilo je Specijalno tužilaštvo za zločine OVK, a britanski novinar i analitičar Tim Džuda smatra da neće doći do susreta delegacija Srbije i Kosova u Beloj kući koji je zakazan za 27. jun.

Premijer Kosova Avdulah Hoti otkazao je danas posetu SAD tokom koje je trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Trampovim specijalnim izaslanikom Ričardom Grenelom. Hoti je trebalo da bude zamena za kosovskog predsednika Hašima Tačija, koje je dan ranije povukao isti potez, nakon što je Specijalno tužilaštvo objavilo da je protiv njega podignuta optužnica za zločine protiv čovečnosti. Upitan da li očekuje da će sastanak, nakon poslednjih najava biti otkazan, Džuda odgovara potvrdno.

„Neće se dogoditi jer Vučić sada nema s kim da priča. Mislim da je ova diplomatska putanja mrtva“, rekao je Džuda za Nova.rs

Upitan kako ocenjuje pojedine sumnje diplomata i analitičara o tajmingu Specijalnog tužilaštva, koji je uoči sastanka objavio optužnicu inače najavljivanu za septembar, kao i stav bivšeg američkog ambasadora SAD u Srbiji Vilijama Montgomerija da je optužnica pokazala jaz između EU i SAD, Džuda kaže:

„Mislim da ovo nema nikakve veze sa EU-SAD odnosima. Instinkt mi govori da se Specijalno tužilaštvo usplašilo, i da su pomislili da bi sastanak u Vašingtonu mogao da dovede do gašenja suda, te da su ovako delovali kako bi to sprečili. Na to sumnjam, ali nemam nikakav dokaz“, rekao je Džuda.

Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine počinjene na Kosovu podnelo je u sredu optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Kako se navodi u saopštenju, rešenje je doneto 24. aprila ove godine, kada je Specijalizovano tužilaštvo većima suda podnelo na ispitivanje optužnicu u deset tačaka kojom se Hašim Tači, aktuelni predsednik tzv. Kosova i Kadri Veselji, predsednik prištinskog Parlamenta, kao i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare