Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je od premijera Kosova i lidera Samoopredeljenja (PS) Aljbina Kurtia ime novog mandatara za sastav vlade Kosova.

On u pismu ističe da će u skladu sa članom 95 Ustava Kosova preduzeti sve mere za utvrđivanje predloga za mandatara za formiranje vlade Kosova.

„Imajući u vidu član 95 Ustava Kosova, odluku Ustavnog suda od 1. jula 2014. godine, kao i odluku Centralne izborne komisije za potvrđivanje konačnih rezultata prevremenih izbora održanih 6. oktobra 2019, pokret Samoopredeljenje je politička stranka koja je osvojila većinu glasova da bi formirala vladu i ima pravo predlaganja novog kandidata za formiranje vlade. Molim da u ime pokreta Samoopredeljenje predložite kandidata kojem bih dao mandat za formiranje vlade Kosova“, navodi Tači u pismu.

Ustav Kosova nije utvrdio rok do kada PS treba da odgovori na zahtev Tačija za određivanje mandatara za sastav nove vlade Kosova.

Ukoliko mandatar kojeg predloži PS u Skupštini ne dobije većinu glasova, onda prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine predsednik ima diskreciono pravo da mandat za sastav vlade ponudi nekoj drugoj stranci ili koaliciji koja može da obezbedi 61 glas za formiranje vlade.

Prištinski mediji su prethodnih dana pisali da će PS iskoristiti ovu ustavno pravnu nepreciznost da ne odgovori na zahtev predsednika Tačija i odugovlači sa predlogom za mandatara do okončanja pandemije koronavirusa i posle toga insistirati na novim prevremenim izborima.

Ustavom Kosova takođe nije utvrđeno koliko dugo Vlada u ostavci može da obavlja svoje funkcije. Pravnici smatraju da takva vlada može da obavlja sve obaveze kao i vlada koja je izabrana, sem da Skupštini predlaže zakone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram