Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber ocenio je da odnos srpskih vlasti prema EU tokom aktuelne krize šalje poruku Uniji da nije toliko bitna za Beograd i da bi to moglo da ima trajne negativne posledice po Srbiju.

U intrevjuu za Glas Amerike, Biber je rekao da je loša poruka Evropi to što je vlast Srbije u vreme pandemije novog korona virusa više pažnje poklonila pomoći iz Kine i Rusije nego pomoći iz EU i SAD i drugih zemalja.

„Pogotovo što je pomoć iz EU bila veća nego neke druge, ali je mnogo manje vidljivo. I to je nešto što je veoma problematično zato što Unija treba da bude, barem do sada je bila, glavna spoljnopolitička orijentacija Srbije. I reforme su u pravcu približvanja EU. I tako se to sada ignoriše, a onda se šalje poruka da EU nije tako bitna za Srbiju“, kazao je Biber.

On je naveo da misli da je „dosta zvaničnika u Evropi to čulo“ i dodao da su mu neki političari iz Holandije nedavno rekli da su baš ozbiljno shvatli da srpske vlasti nemaju više interesovanja prema evropskim integracijama.

„To su poruke koje će imati neke posledice koje su trajne za Srbiju, u negativnom smislu“, rekao je Biber.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare