Foto: Shutterstock

Vlasti u Srbiji uputile poziv međunarodnim posmatračima da učestvuju u monitoringu izbornog procesa i toka parlamentarnih izbora zakazanih za 21. jun, kažu u Evropskoj Komisiji za N1.

Srpske vlasti već su pozvale ODIHR u posmatračku misiju parlamentarnih izbora zakazanih za april, koji su sada odloženi za 21. jun, navodi se u odgovoru Evropske komisije na pitanje N1.

Dodaje se da su vlasti u Beogradu uputile takav poziv i Evropskom parlamentu.

„Važno je da budu ispunjeni uslovi za slanje međunarodne posmatračke misije, koju će predvoditi ODIHR i koja će vršiti monitoring izbornih uslova, prediziborne kampanje i sprovođenja glasanja u Srbiji“, naglašavaju u Evropskoj Komisiji.

Evropska komisija prethodno je pozvala vlasti u Srbiji da omogući uslove za slanje međunarodnih posmatrača za nadgledanje celokupnog izbornog procesa, kao i da „nadogradi i u potpunosti primeni“ obaveze preuzete u okviru unutarstranačkog dijaloga koji je vodio Evropski parlament.

Kako su u subotu naveli u odgovoru za N1, „sada je važnije nego ikad da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog sistema“, dodajući da je za „važna uloga slobodnih medija u kojoj za sve političke aktere moraju važiti jednaki uslovi“, kao i proaktivna uloga medijskih regulatora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare