Bolton vučić tači
Foto:Profimedia.rs

Aktivna kampanja Srbije za povlačenje priznanja Kosova neće prestati, niti će, i pored nezadovoljstva Prištine, uticati na ukidanje taksi, ocena je sagovornika Nova.rs

Profesor Nedžemedin Spahiu uveren je da će premijer Kosova Aljbin Kurti, pod pritiskom zapada ukinuti takse i pored aktivne kampanje Srbije koja je u ponedeljak rezultirala još jednim „odpriznanjem“ kosovske nezavisnosti.

„On je već najavio delimično, a potom i potpuno ukidanje taksi. Ukoliko to ne učini postoji opasnost da će njegova vlada pasti“, kaže Spahiu za Nova.rs i dodaje da su za nastavak pregovora neophodni ustupci obe strane.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da Srbija, čak i kad bi htela, trenutno ne može da prekine sa kampanjom za povlačenje nezavisnosti Kosova, jer nešto je već dogovoreno, a lobiranja traju godinama.

„Iako su ranije od Srbije to tražili (zaustavljanje kampanje), američki zvaničnici sada ne potežu tu temu kada su u Srbiji, a o njoj pričaju kada su u Prištini, jer je SAD-u u interesu da predstavnicima vlasti u Beogradu ne potkopa izborne šanse”, kaže Janjić.

Janjić smatra da će lobiranje Srbije prestati čim se okončaju izbori, odnosno već 27. aprila.

„Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova nije imalo ozbiljan uticaj na položaj Srba na KiM, na jačanje pozicije Srbije u dijalogu, ali jeste na imidž Vučića i Dačića. Taj imidž sada je naročito važan pred izbore. Ne odgovara im da sada u kampanji pokažu bilo kakvo popuštanje prema Prištini. Oni će učiniti sve da što kasnije obustave lobističke aktivnosti“, zaključuje Janjić.