Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Građani Srbije i Mađarske mogu od danas slobodno da prelaze granicu između dve zemlje bez obaveze da idu u karantin, izjavio je jutros mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto posle sastanka sa ministarkom Srbije za evropske integracije Jadrankom Joksimović i predsednikom vojvođanskog paralamenta Ištvanom Pastorom u pograničnom mestu Reske.

„Uspešno smo se izborili sa pandemijom tako što smo ograničili promet na našim prelazima, ali sada je vreme da napravimo značajan korak u normalizaciji. Od danas u deset omogućićemo da državljani Mađarske i Srbije slobodno prelaze granicu, bez obaveze karantina. Odlučili smo da učinimo taj korak posle odluke Vlade Srbije u petak o otvaranju granica“ rekao je Sijarto.

Ministarka Joksimović je navela da se granica od danas ponovo prelazi kao što se to činilo pre pandemije.

„Bez testova i obaveze karantina građani dve zemlje mogu da prelaze granicu“ navela je ona.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je istakao da su odnosi dve zemlje na istorijskom vrhuncu.

„Kada sam u četvrtak saznao da će Vlada Srbije da relaksira prelaz granice, javio sam se kolegama u Budimpešti da vidim da li postoji mogućnost uspostavljanja reciprociteta. Činjenica da je to već danas realizovano je pokazatelj poverenja koje postoji između dve zemlje“ naglasio  je Pastor.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare