Asmir Kolašinac Foto: NOVA S

"Situacija u Novom Pazaru se polako stabilizuje, trenutno ima dovoljno svega, bio sam juče i lično se uverio da se stvari popravljaju. Mislim da nije bio problem izborni dan, problem su bili predizborni dani gde su organizovani mitinzi", smatra srpski atletičar Asmir Kolašinac.

Situacija nije sjajna, ali u odnosu na pre nekoliko dana i snimke koje smo gledali, mislim da se Novi Pazar polako izvlači, poručuje naš olimpijac.

„Vojska je podigla šatore, postoji njihova kovid bolnica koja je odvojena i tu se primaju pacijenti sa blažim simptomima, dok su na internom i grudnom ozbiljniji slučajevi. Kažu da za sada to funkcioniše, teško je, ali bore se“, ispričao je za N1.

Kolašinac navodi da je bio u Sjenici i video da preti katastrofa, kao i da vrh države i KIrizni štab nisu imali jasan uvid u situaciju.

„Ustanova nije pripremljena za tu vrstu borbe sa virusom, dobio sam informacije šta fali bolnici i pokrenuo sam akciju javno da bi se što više ljudi uključilo. Dijaspora je poslala mnogo novca, kupujemo svaki dan šta može brzo da stigne i šta je najpotrebnije. Ne možemo da hospitalizujemo srednje i teške slučajeve, zato smo se okrenuli akciji kupovanja koncentratora kiseonika, a sve druge slučajeve bolnica je slala u Užice koje je daleko 120 kilometara, a Novi Pazar je na 50. Ja sam video kada se mnontirao dezinfekcioni tunel, sedam sanitetskih vozila je bilo zauzeto. Došao je unuk jedne starije gospođe, koji je rekao da ona nema kovid, ali da mora neko hitno da je doveze, mi smo je doneli, ali ona je preminula i ja sam bio potresen i rešio da stupim u kontakt s ministrom zdravlja, da poveruje makar meni. Bio sam u haosu u glavi, a on je odmah odgovorio, direktor bolnice Đerlek mi se javio i rekao da će svi pacijenti biti transportovani u Novi Pazar i mi već danas imamo 55 pacijenata iz Sjenice u Novom Pazaru“, kaže Kolašinac.

On poručuje da se borimo sa nečim s čim se čovečanstvo nije borilo i dodaje da je situacija u Sandžaku buknula za nekoliko dana, rekavši da ne može nikoga da krivi što se nije bolje pripremio.

„Nije bio problem izborni dan, problem su bili predizborni dani, gde su organizovani mitinzi, tu su četiri jake stranke, mitinzi iz grada u grad, iz sela u selo, mislim da je tu problem bio. Svako od nas snosi krivicu, jer nismo bili disciplinovani i zato se to proširilo i buknulo, narod je potcenio virus, misleći da je to neka prehlada. Doktori nisu mogli da stupe u kontakt s ministrom i ja sam mu poslao poruku da mora hitno da se deluje. Juče su došli lekari iz Novog Pazara i Kragujevca, doći će ih još da priteknu u pomoć“, kaže Kolašinac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare