Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izvršni odbor Demokratske stranke u prethodna dva dana raspustio je Gradski odbor u Beogradu i Nišu, ali i Demokratsku omladinu, te odbore na Paliluli, Starom gradu, Savskom vencu, Novom Beogradu, Voždovcu, Zemunu i Obrenovcu.

Nova.rs došla je ekskluzivno do dokumenta o odluci o raspuštanju omladine Demokratske stranke, kao i do pisma koje je Izvršni odbor uputio predsedniku Gradskog odbora u Nišu, koji je danas raspušten.

Glavni odbor Demokratske stranke zakazan je za 14. mart, gde će biti raspuštena Statutarna komisija.

Izvršni odbor Demokratske stranke doneo je odluku u subotu o raspuštanju Gradskog odbora u Beogradu, ali i odbora na Paliluli, Starom gradu, Savskom vencu, Novom Beogradu, Voždovcu, Zemunu i Obrenovcu. Branislav Kuzmanović imenovan je za poverenika za Gradski odbor u Beogradu.

Pored toga, doneta je i odluka kojom se raspušta i Demokratska omladina, a za poverenika je imenovan Mihailo Dimitrijević, a imenovani su i poverenici za ostale odbore.

Zbog toga je na Tviteru reagovao Aleksandar Pavić, dosadašnji predsednik omladine.

Foto:Privatna arhiva

„Ne znam ni sam o čemu je reč, ali za manje od tri meseca raspušten sam dva puta. Po drugi put, večeras. Pa zašto opet?“, napisao je Pavić na tviteru.

Na sednici Izvršnog odbora ove stranke u subotu donet je i dokument u kojem se kaže da je Izvršni odbor utvrdio da se prostorije Demokratske stranke u Nišu koriste u svrhu predizbornih aktivnosti koje se odnose na učešće na izborima i da se članovima zvaničnim kanalima komunikacije Demokratske stranke pozivaju na skupove organizacija koje će učestvovati na lokalnom izborima, a koje DS bojkotuje, čime krše odluku Glavnog odbora o bojkotu.

„Izvršni odbor je na sednici održanoj 7. marta doneo jednoglasnu preporuku da do ponedeljka, 9. marta do 10 časova istupite iz DS i time obaveste javnost, kako bi izbegli raspuštanje Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu. i štetne posledice koje bi narušile ugled Demokratske stranke“, stoji u pismu koje je poslato Miodragu Stankoviću, predsedniku Gradskog odbora u Nišu, koje je potpisao predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke, Dušan Kostadinović.

Foto:Privatna arhiva

Na tvrdnje iz Izvršnog odbora da Stanković nije za bojkot, te da hoće da izađe na izbore, a da stranačke prostorije koristi za skupljanje potpisa za druge organizacije, Miodrag Stanković odgovara da tvrdnje centrale nisu tačne. On stranku nije napustio, pa je zbog toga popodne zasedao Izvršni odbor i odlučio da raspusti gradski odbor.

Odluku o raspuštanju odbora Stanković tumači kao „nastavak disciplinovanja neposlušnih u Demokratskoj stranci i nasilno menjanje većine u Glavnom odboru, a sve u cilju gašenja demokratskih procesa i dijaloga u stranci, kako su prenele Južne vesti.

„Nije mi jasna ovakva odluka izvršnog odbora, posebno jer je niški odbor jedan od najaktivnijih u stranci, bio je prvi koji je učestvovao u kampanji bojkota i lično sam se angažovao da se Savez za Srbiju napravi u Nišu, bez DS ga ne bi bilo – rekao je Stanković.

On tvrdi da ga posebno čudi što su većinu za kvorum na Izvršnom odboru dali članovi iz Paraćina i Šapca koji aktivno učestvuju u kampanjama u svojim opštinama, što znači da više ne smeju da budu ni članovi stranke.

Smatra i da nije gotovo, a kao ključnu navodi sednicu GO 14. marta, a na odluku o raspuptanju žaliće se Statutarnoj komisiji DS i očekuje odluku u svoju korist.

Tu komisiju, kako pišu Južne vesti, prema najavama Zorana Lutovca, želi da raspusti.